ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Столични съдии ще се съберат отново пред Съдебната палата

Снимка: БГНЕС

В знак на несъгласие с приетите конституционни промени столични съдии отново ще се съберат пред Съдебната палата, като този път те няма да са с черните си тоги, но ще носят знака на везната, олицетворяващ справедливостта.

Съдиите канят гражданите, които имат отношение към съдебната реформа, да дойдат пред Съдебната палата.

По отношение на публичните им прояви вече се чуха критики, че те са несъвместими с изискването магистратите да са независими.

В интервю за "Хоризонт" ръководителят на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова коментира възможността за санкции спрямо несъгласните с някои от приетите промени в Конституцията магистрати: 

ВСС би бил крайно предпазлив някаква отплата да има или някакво отмъщение да има срещу такива протестиращи съдии. Те не са точно дори протестиращи, те излизат да се срещат с гражданите и да им разясняват необходимостта от съдебната реформа, така че според мен се движат напълно в рамките на това, което позволява законът в момента.

Ще разберем вероятно тази седмица, защото предстои поредното гласуване за председател на Софийския апелативен съд, допълни Иванова.

Изборът на председател на Софийския апелативен съд е насрочен за четвъртък. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!