ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Джон Кери: Виенските преговори за сирийската криза откриват нова възможност пред Русия и САЩ

| обновено на 15.12.15 в 21:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виенските преговори по решаването на сирийската криза откриват нова възможност пред Русия и САЩ. Заедно те могат да направят много. Това обяви американският държавен секретар Джон Кери по време на разговора с руския президент Владимир Путин

Както “Виена 1”, така и “Виена 2” са действително добро начало и е съвършено ясно, че аз и г-н Лавров сме съгласни, че заедно Русия и САЩ могат да направят много, каза Джон Кери.

По-рано три часа продължи срещата на руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ. Нейният ход проследиха 120 чуждестранни и местни журналисти. 

Както и се очакваше основната тема на тази втора за последните седем месеца среща беше поставена върху кризата в Сирия. Според Лавров той и Кери са констатирали, че групировката "Ислямска държава" води активни действия освен в Сирия, но и в Ирак и провеждат терористични актове в Йемен и Афганистан. 


Несъмнено проблемът с тероризма е по-всеобхватен от сирийската проблематика. "Ислямска държава" е активна в Ирак, има проявления и в Йемен, и в Афганистан. Така че се надявам да успеем комплексно да обсъдим всички тези въпроси, заяви преди срещата руският първи дипломат.


От своя страна Джон Кери заяви, че са необходими съвместни действия срещу радикалната групировка "Ислямска държава". Той призна, че с ИД не могат да бъдат водени преговори, защото такива не могат да бъдат водени с терористи, които разрушават културата и достойнството ни.

Джон Кери припомни след преговорите, че Москва и Вашингтон са водили много успешни разговори по виенския формат "Приятели на Сирия", който беше създаден по настояването на Русия.

Кери и Лавров разговаряха и по темата Украйна. Москва поиска от Вашингтон да упражни влияние върху Украйна, за да бъде по-конструктивна в преговорите. С това Русия даде подкрепа за "нормандския формат", за да се постигне урегулиране на кризата.

Кери разговоря с Людмила Алексеева от Московската хелзинска група, която е най-старата правозащитна организация в Русия. Тя отбеляза, че държавният секретар я е попитал Как е в Русия? и се е поинтересувал, как ще се отрази на положението на правозащитниците законът за неправителствените организации, които бяха обявени от Москва като чуждестранни агенти.Тя е заявила е че този закон е насочен не само към тях, но и към еколозите както и въобще против гражданското общество в Русия.
 
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!