ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Русия и САЩ постигнаха сближаване по въпросите за Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви след приключването на срещата си с президента на Русия Владимир Путин и с външния министър Сергей Лавров, че Москва и Вашингтон са сближили позициите си по редица сложни въпроси, свързани със Сирия.

Въпреки постигнатите разбирания Русия и САЩ не пожелаха да влизат в детайли преди срещата във Вашингтон в петък, когато цялата международна група по подкрепа на Сирия трябва да вземе участие в тази дискусия.

За общия списък с терористичните групировки на територията на Сирия Кери каза, че е постигнато съгласие "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" да влязат в документа, чието създаване е възложено на Йордания.

По отношение на създадената в Саудитска Арабия коалиция, външният министър на Русия Сергей Лавров изрази резервираността си:

Що се касае до коалицията, за която бе съобщено днес от Саудитска Арабия, ние, както и вие, разбрахме от медиите. Очакваме да получим по подробна информация от нейните създатели.


Лавров каза още, че постигнатите във Виена договорености по Сирийския въпрос ще бъдат потвърдени с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Държавният секретар Джон Кери заяви на общата пресконферция след края на разговорите си в Москва, че САЩ никога не са искали да изолират Русия по темата Сирия. По отношение на Украйна той подчерта, че отговорността за изпълнението на Минските споразумения лежи върху страните от конфликта в Украйна и допълни, че колкото по бързо Русия изпълни условията от мирния договор "Минск-2", толкова по бързо ще бъдат свалени санкциите срещу нея.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!