ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Владимир Путин нарече позицията на българските власти по проекта "Южен поток" "беззъба"

| обновено на 17.12.15 в 18:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Беззъбата позиция на българските власти по проекта "Южен поток", която противоречи на интересите на страната, беше учудваща. Това беше един от коментарите на руския президент Владимир Путин по темата за енергийните проекти, който той направи в рамките на годишната си пресконференция:
 
По повод на "Южен поток", ние бяхме готови да го реализираме, но просто не ни дадоха. И мен ме учудва  беззъбата позиция на българското ръководство, която по неясно какви съображения пренебрегна националните си интереси. В самия проект трябваше да вложим 3 милиарда - става дума за работни места, заплати, доходи на всички нива на бюджета, а след това щяха да  получават 400 млн. евро годишно просто от транзита. Създадохме този проект, защото искахме да подкрепим и България, но като не искат, няма да го правим.

Владимир Путин призна необходимостта от корекция на руския бюджет за следващата година, тъй като той е направен въз основа на прогнозна цена за нефта от 50 долара на барел. Според държавния глава, подобна прогноза е твърде оптимистична. Въпреки това президентът посочи, че пикът на кризата е минал:

Към момента правителството разчита, че икономиката ще отбележи ръст от 0,7% през 2016 година, 1,9 на сто  - през 2017 и 2,4% през 2018-а година. Той е изчислен въз основа на разчети за цената на нефта от 50 долара за барел, а сега ставката е по-ниска. Ние няма да бързаме с корекцията на бюджета, тъй като това води до свиване на парите за социални дейности и за реалния сектор, но правителството подготвя сценарии за всяко възможно развитие на събитията.

Руският държавен глава не вижда възможност за подобряване на отношенията с Турция след инцидента с руския самолет. По думите му,  Москва не забелязва никакви опити от страна на турското ръководство за изглаждане на проблема:

Както показва практиката, сложно или практически е невъзможо да се договорим с действащото турско ръководство. Даже когато казваме "да, съгласни сме", по непонятни причини те ни нанасят удар в гърба. Затова не виждам перспективи на държавно ниво.

По отношение на Сирия Владимир Путин посочи, че Москва няма да се съгласи с това друг да определя кой да управлява страната:

Ние разговаряхме за това с американския държавен секретар Джон Кери. Нашата позиция не се променя и смятаме, че само сирийският народ трябва да реши кой да го управлява и как да стане това. Затова подкрепяме инициативата на Съединените щати, включително подготовката на резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

По думите на руския президент намирането на политическо решение е единственият начин за справяне със сирийската криза. Затова е на мнение, че сирийските власти също ще приемат резолюцията, като призова страните за намиране на компромис.

Ежегодната среща на руския президент с журналисти се провежда за 11-и път, като сега броят на акредитираните представители на медиите бележи рекорд - близо 1400 души от страната и чужбина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!