ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Руското външно министерство отнe акредитацията на кореспондента на полското издание „Газета виборча“

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Външнополитическото ведомство на Русия взе решение да отнеме акредитацията на кореспондента на полското издание „Газета виборча“ Вацлав Радзивинович. Според ръководителя на департамента по печата в министерството Мария Захарова, това е ответна мярка на решението на полските власти за отнемат гражданството на руския нещатен кореспондент  в Полша Леонид Свиридов.
Радзивинович и Захарова влязоха във виртуален спор през обществените мрежи, след като той обяви, че отговорът на Русия е несъразмерен, тъй като става въпрос за нещатен кореспондент в Полша, а не за колега от неговия ранг. Захарова аргументирайки действията на руското външно министерство, каза че полския кореспондент за последно е бил на даваните от нея брифинги през септември, когато е задал въпрос, които е предизвикал вътрешното и смущение заради демонтирания от полските власти паметник на съветския генерал Черняхавски, казвайки че поляците и руснаците нямат еднакво отношение към него.  В спора са намеси и полското външно министерство, казвайки че за руския кореспондент Леонид Свиридов, който е бил екстрадиран преди седмица от Варшава  е имало информация от специалните служби на страната, че се занимава с шпионска дейност.
Вацлав Радзивинович  трябва да напусне Москва до един месец.  Той обаче обяви, че ще си потърси правата по съдебен ред.  Радзивинович е постоянен кореспондент в Русия на полското издание „Газета виборча“ от 1997 год. и е смятан за един от добрите познавачи на процесите в страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!