ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

В Словения гласуват на референдум по въпроса за еднополовите бракове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Словения гласуват на референдум дали еднополовите бракове в страната да бъдат разрешени. Над милион и 700 хиляди души имат право на глас по въпроса, който предизвика разгорещени дебати в бившата югославска република.

През март парламентът в Любляна направи поправки в законодателството, с които беше въведена нова дефиниция на брака като "съюз на двама души". По този начин на хомосексуалните двойки бяха гарантирани същите права като на останалите, включително правото да осиновяват деца. Противниците на идеята обаче веднага започнаха кампания срещу промените и им пропречиха да влязат в сила. Група, наречена "Децата са застрашени", успя да събере 40 хиляди подписа, за да инициира допитване.

За да бъде валиден днешният вот, пред урните трябва да са отишли най-малко 20 процента от гласоподавателите. Проучване на общественото мнение преди гласуването дава предимство на противниците на еднополовите бракове, които се очаква да съберат над 55%. Смята се, че избирателната активност ще бъде около 46 на сто. Избирателните секции затварят в 22 часа българско време, като първите резултати се очакват малко след това.

Това не е първият път, когато словенците гласуват на референдум за еднополовите бракове. При допитване през 2012 година гласоподавателите отхвърлиха въвеждането им, но тогава избирателната активност беше ниска.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!