ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Руските депутати разшириха правомощията на Федералната служба за сигурност

Руските депутати разшириха правомощията на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Промените прeдвиждат агентите да могат да използват оръжие и "различни подръчни средства" за самоотбрана. Освен това те ще могат да вземат отпечатъци от хората без тяхно знание за целите на борбата с тероризма.

Шестте нови текста в Закона за ФСБ имат за цел  да опишат подробно употребата на оръжия, специални средства и физическа сила от агентите.  Така например поправките им позволяват да стрелят без предупреждение, ако "забавянето" на изстрела би застрашило живота и здравето на гражданите и на самия служител. При самоотбрана ще могат да използват всякакви подръчни материали, ако не разполагат "с необходимите специални средства или огнестрелно оръжие" . Служителите получават и правото "да прилагат специални средства за прекратяване на масови безредици". Освен това на тях ще им бъде разрешено "да стрелят по жени и деца, за да предотвратяват терористични атаки“.

Новите положения в закона предвиждат още забрана на агентите и служителите на ФСБ  да контактуват с чужденци, чуждестранни медии, международни организации и руски неправителствени организации без разрешение от ръководството. Освен това съпругите и непълнолетните им деца нямат право да притежават сметки в чужди банки и недвижими имоти в чужбина.

Подкрепящите Кремъл руски комунисти обаче гласуваха против закона.

Ако се узаконят тези правомощия, има риск да узаконим и злоупотребата с тях, коментира Вадим Соловьов от комисията по конституционно право и депутат от Комунистическата партия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!