ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Икономическата ситуация в Русия може да повлияе върху предстоящите парламентарни избори     

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическата ситуация в Русия може да повлия върху предстоящите парламентарни избори. Това показва социологическо проучване на Всеруския център за проучване на общественото доверие. Действията на президента Владимир Путин се одобряват от близо 89%.

Валерий Федоров счита, чe в редица региони на Русия управляващата партия в страната "Единна Русия" може да се представи лошо на предстоящите на 18-и септември 2016-а година парламентарни избори. Според ръководителя на Всеруския център за изследване на общественото мнение /ВЦИОМ/ в някои от тези региони партията на президента Путин може рязко да влоши своите резултати, от което според него следва да се направи извод, че може да се появи съблазън да се промени това по изкуствен начин. Федоров свърза това с факта, че колкото повече материалното положение на руснаците става по-лошо, това ще води до нарастване на протестните настроения в страната.

Спадането на гласовете за управляващите от "Единна Русия" може да прелеят към Комунистическата партия на Русия /КПРФ/ на Генадий Зюганов и близката до Кремъл "Справедлива Русия".

Като цяло доверието на руснаците към управляващите в Кремъл приближава до 47%, докато за опозицията то се колебае в широк диапазон между 26-36% според различни проучвания. Любопитство предизвиква и друг аспект на социологическите проучвания преди Новогодишните и Рождественските празници в Русия, а именно рейтинга на политиците в Русия.

За гражданите на страната Путин остава първи в тази скала и доверието към него запазва тенденцията от последните 18 месеца, движейки се между 86-89%. В последните месеци по популярност двама министри изпреварват премиера Дмитрий Медведев и това са  външният министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу. Но това обаче не означава, че те могат да бъдат конкуренти за поста на премиера Медведев, коментират анализатори.

Парламентарните избори ще се проведат на 18-и септември 2016-а година по смесената система 225 депутати ще бъдат избирани по партийните списъци и още толкова от едномандатните окръзи. В 38 региони са планирани избори за законодателни събрания, а в пет субекта на Руската Федерация ще има и избори за висши длъжностни лица.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!