ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Обстановката в страната при зимни условия

| обновено на 04.01.16 в 15:16
Снимка: Радио Шумен

Поради лошото време и усложнена пътна обстановка в 52 училища в страната днес са отменени учебните занятия - съобщават от МОН. Затрудненият достъп е причината за това в областите Бургас, Варна, Хасково. За други 4 училища в областите Плевен, Русе, Сливен и София-област денят е неучебен поради непредвиден ремонт на отоплителната инсталация.

Учебните занятия в община Долни чифлик, Варненска област, са отменени заради усложнената зимна обстановка. Снегът достига до 50 см, съобщи кметът на общината Красимира Анастасова. Деветте училища и петте детски градини ще останат затворени до сряда. Пътищата се разчистват. Мъж с инсулт е транспортиран с тежка техника до болницата. Кметът Красимира Анастасова обясни, че други спешни случаи за сега няма, няма проблем и със снабдяването с хранителни продукти. Без ток обаче са няколко населени места, където се работи по отстраняване на авариите от ЕнергоПро.

В община Дългопол също отменят учебните занятия до сряда, тъй като днес е имало много малко ученици заради тежката зима. Във Варна училищата работят нормално. По-рано стана ясно, че пристанище Варна е затворено заради намалена видимост, летището работи нормално.

В Бургаска област 7 селища са без ток. Неучебен ден е обявен за училищата в община Камено и за населените места извън общинския център в Карнобат. В една от вилните зони край бургаския квартал „Ветрен“, в която живеят 300 души, втори ден няма ток и вода. Пътищата в цялата област са проходими при зимни условия. 96 снегопочистващи машини работят на територията на областта.

В три училища в Сливенска област няма да има учебни часове заради снега. В балканските села Пъдарево и Мокрен децата и учителите не могат да се придвижат до училищата. В село Жельо войвода няма ток и училището не е отоплено. Няма затворени пътища в Сливенско, но движението става при зимни условия.

30 населени места в областите Бургас, Сливен и Ямбол са без ток или има прекъсване на електрозахранването заради снеговалежите, придружени с вятър на тези места, съобщи Крум Косев от дружеството EVN, което снабдява с ток Югоизточна България: Ситуацията с електрозахранването в Югоизточна България остава нормална, с оглед на усложнената зимна обстановка. Имаме отделни селища с отделно изключване в областите Сливен, Ямбол и Бургас. 7 села са в област Сливен - Блатец, Тополчане, Жельо войвода, в област Ямбол те са 16, но основно селата Козарево, Капчево, Победа, Симеоново и Войника. В област Бургас – селата Каменарово, Извор, Братово и Бродилово. Продължаваме работа по всички места, очакваме в скоро време да ги захраним. Оставаме на разположение да реагираме с оглед на зимната ситуация.

Обстановката в Ловешка област се нормализира след обилния снеговалеж вчера. Снежната покривка е между 15 и 28 см.  Пътищата са проходими при зимни условия. Затворен за движение остава проходът Троян – Кърнаре, съобщиха от Областното пътно управление в Ловеч. От там допълниха, че републиканските пътища в региона са почистени, продължава обработването на третокласната пътна мрежа. Няма затворени участъци. 68 машини са работили през цялата нощ.

Най-тежка беше ситуацията в община Ловеч. Кметът Корнелия Маринова съобщи, че основните улици в града са почистени. Продължава обработването на второстепенните и пътищата към селата. Всички са проходими. Автобус е аварирал в село Баховица, но е изпратен друг, за да транспортира пътниците до Ловеч. Осигурен е достъп до всички училища и детски градини. Няма проблеми с доставките на хранителни продукти в Ловеч и селата. Няма населени места без ток и вода, както и бедстващи хора. Всички градски и междуградски автобуси в региона пътуват, но със закъснение.

Най-голяма е снежната покривка в община Ловеч – между 25 и 28 см. Между 15 и 20 см е в планинските части на областта. В 8.00 часа тази сутрин температурата на въздуха в Ловеч е била минус 12 градуса.

13 см е снежната покривка в Хасково. Най-много сняг е паднал в село Вълче поле - 20 см, Меричлери - 18, Минерални бани - 11 см. От Областното пътно управление съобщиха, че всички пътища в региона са проходими при зимни условия. По пътя Харманли - Тополовград е закъсал автобус с работници. До хасковското село Стамболийски в преспите е заседнал ТИР. Няма сигнали за останали без електричество и вода селища.

Колони от автомобили са се образували по пътя Пазарджик-Юндола. Пътят все още не е опесъчен и хлъзгавият терен затруднява интензивния трафик. В останалата част на областта обстановката е нормална. Няма проблеми и във високопланинската част на региона. Пътищата до Велинград и Сърница са проходими, съобщи  кметът на Сърница - Неби Бозов: Пътищата, републиканският и общинският път за Велинград и Доспат са почистени, опесъчени са, няма непочистени улици. Нормална е пътната обстановка. Очаквахме повече сняг.

В Пловдив и региона няма особени проблеми. Пътищата са проходими за зимните условия.

От пресцентъра на столичната община информираха, че общественият транспорт в София се движи нормално при зимни условия по всички свои маршрути. Общината призовава гражданите да почистят снега пред домовете си, а собствениците на магазини и офиси – площите пред тях.

Възстановено е движението на тежки камиони по пътя Русе-Бяла. То беше спряно заради обилния снеговалеж и необходимостта от почистване. Пътищата в община Русе са проходими при зимни условия, но са възможни заледявания по стръмните участъци.

От пътната агенция съобщиха, че вече е разрешено и движението на тежки камиони по пътя Русе-Шумен на територията на област Разград. Към момента републиканските пътища в Разградска област са проходими при зимни условия, няма ограничения за движение на моторните превозни средства, съобщи дежурният в Областното пътно управление. 44 машини работят за почистването на пътищата в региона, пътните настилки са обработени с инертни материали.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!