ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Японският премиер Шиндзо Абе предложи среща на високо равнище с руския президент Владимир Путин

Шиндзо Абе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русия внимателно следят изказването на японския премиер Шиндзо Абе направено днес, че за да бъде сключен  мирен договор между Токио и Москва, са необходими преговори на високо равнище с руския президент Владимир Путин. Думите на Шиндзо Абе се отнасят и до намирането на решение и за териториалния спор между двете страни, защото без диалог на високо равнище не може да се реши въпросът за "Северните територии". На годишната си пресконференция премиерът Шиндзо Абе коментира двустранните отношения между Япония и Русия казвайки:

И двете страни признаваме, че не е нормално 70 години след края на войната да не сме сключили мирен договор. Но без среща на високо равнище проблемът за Северните територии не може да бъде решен

Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Анталия руският президент Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе проведоха двустранна среща, от която единственият резултат бе, че двете страни продължават да работят за организирането на официална среща на високо равнище между Токио и Москва по намирането на решение на въпроса.

Говорителят на президента Путин - Дмитрий Песков, каза, че до нейното реализиране е по-реалистично да се случи посещението на японския премиер Абе в един руските региони. Тези дни в Москва на посещение се очаква да пристигне заместник-председателят на управляващата в Япония партия за развиването на диалога между двете страни. Плановете за визита на руския президент Владимир Путин в Япония бяха отлагани на няколко пъти по различни причини.

В икономически план отношенията между двете съседни страни се развиват позитивно. Откакто встъпи в длъжност през  2012 г., Абе прави опити да постигне напредък към подобряване на отношенията с Русия, но конфликтът в Украйна и други проблеми в международния политически живот не способстват това да се случи, а и Русия също не е готова да реши въпроса за Курилите така, както би очаквал Токио, коментират независими наблюдатели на тези отношения. Премиерът Абе каза още, че е много важно, че Русия играе конструктивна роля в борбата с тероризма и в кризите с Иран и Сирия. Русия и Япония все още не са подписали мирен договор заради териториалния спор за острови, намиращи се северно от японския остров Хокайдо, които Япония нарича Северни територии.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!