ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Обстановката в страната при зимни условия

Движението на товарни камиони в Силистра е възстановено

| обновено на 05.01.16 в 12:14
Снимка: БГНЕС

Няма затруднения в придвижването на леките коли и превозните средства на градския транспорт в София, който върви по разписание, увери кметът Йорданка Фандъкова. От днес започва почистването на вътрешнокварталните улици, на по-стръмните и опасни участъци. Фирмите, ангажирани със снегопочистването, са положили усилия градът да бъде проходим при зимни условия, информира столичният кмет:

През тази нощ работиха цялата налична техника във връзка и със снеговалежа и с опасностите от заледяване рано сутринта. Всички трасета на масовия градски транспорт бяха почистени, така че проблеми с градския транспорт не е имало. В момента градският транспорт се движи в обичайните за този час на деня графици. Следим обстановката във връзка и с очакваните дъждове и евентуално поледици. Разчитам, че гражданите ще почистят и тротоарите пред домовете си. Надявам се и апелирам и към шофьорите, и към пешеходците да бъдат внимателни, защото София е проходима, но условията са зимни.

Възстановено е движението на товарните камиони над 12 тона в област Силистра. Отпадат и ограниченията за движение на товарни автомобили по пътя Русе -Тутракан и по пътя Кубрат-Дулово. Ограничението се наложи с цел по бързото и по ефективно почистване на пътните настилки от падналия през нощта сняг. Движението на всички видове МПС-та вече е възстановено, пътищата са почистени и опесъчени. От няколко часа вече не вали и обстановката е нормална. Снежната покривка е около 20 сантиметра. В областта няма села без ток. През цялата нощ и до момента не са подавани сигнали за закъсали или аварирали автомобили по пътищата. Продължава почистването и опесъчаването на улиците в населените места. В Силистра работят два снегорина и няколко екипа, които чистят снега ръчно. Поради авария в парната инсталация днес и утре общообразователното училище "Васил Левски" в Дулово ще остане затворено.

Обстановката във Варна и областта се нормализира, пътищата са проходими при зимни условия, съобщи дежурния в областната администрация. В общините Долни чифлик,Дългопол и Аврен училищата остават затворени заради проблеми, свързани с придвижването на учениците. Пристанище Варна е отворено, летището работи нормално. От общината информират, че днес продължава разчистването на снега край спирките и по тротоарите. Има готовност за ново лугиране на маршрутите на градския транспорт, ако се сбъдне прогнозата за леден дъжд. Ще бъде почистен и подготвен маршрутът на празничното шествие за Богоявление утре от катедралния храм „Свето Успение Богородично“ до първа буна, където ще бъде отслужен Голям Богоявленски водосвет и по традиция смелчаци ще скочат за кръста в морето.

Обстановката в  Бургаско също се нормализира, въпреки обявения днес жълт код за очаквани поледици. Всички пътища от републиканската пътна мрежа са отворени и проходими при зимни условия. Няма затворени пътни участъци и въведени ограничения. Общо 52 машини на снегопочистващите фирми поддържат републиканската пътна мрежа в областта. Пътищата са обработени с интертни материали, за да не се получи заледяване поради падналият дъжд на места. Всички населени места имат ток и вода. Няма критични нива и опасност от преливане на речни корита и язовири, включително и при топенето на снега. Пристанищата и летище Бургас работят при зимни условия.

Движението по републиканския път между Елхово и ГКПП "Лесово" е възобновено. То бе временно затворено за обработка на пътните платна след падналия леден дъжд. Всички населени места в Ямболска област вече имат ток и вода за разлика от вчера, когато снеговалежът създаде проблеми на много места. Всички пътища от републиканската пътна мрежа са обработени и проходими. Нормализирано е и зареждането с хранителни продукти.

Всички републикански пътища на територията на Ловешка област са почистени и обработени против заледяване  и са проходими при зимни условия. Проходът Троян - Кърнаре остава затворен за всички моторни превозни средства. Падналите количества снеговалеж през изминалата нощ в региона са от 1 до 5 литра на кв. метър. Най-дебела е снежната покривка в Луковит - 36 см. В Ловеч е 24 см, но в някои части на общината достига 30 см. В планинските части на областта е между 10 и 17 см.

В Русенска област няма населени места без ток и вода в региона. Обстановката на ГКПП "Дунав мост" е спокойна, като съоръжението е почистено.

В Сливенска област пътищата са отворени и проходими при зимни условия. Има ограничение на движението за МПС над 10 тона за проходите "Котленски", "Твърдишки" и "Вратник".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!