ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

На Рождество Христово руският патриарх Кирил се помоли конфликтът в Украйна да бъде прекратен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В най-големия катедрален съборен храм в Москва „Христос Спасител“ главата на Руската православна църква патриарх Кирил в полунощ отслужи бдение и света литургия, посветена на Рождество Христово, което по стар стил, според Юлианския календар, се празнува в Московската патриаршия, както и в Грузинската, Сръбската, Ерусалимската и Коптската. Рождество отбелязват днес и в монашеската република Атон и неканоничните Македонска архиепископия, Черногорска православна църква, в Украйна и Беларус.

Освен вярващите, които останаха до края на светата литургия в храма „Христос Спасител“, тук бе и премиерът Дмитрий Медведев, заедно със съпругата си, докато президентът Владимир Путин предпочете да посети богослужението на Бъдни вечер в село Тургиново, намиращо се в Тверска област, където неговите родители са били кръстени, а баба му е погребана в старото гробище. Той има традицията да посреща двата основни християнски празника – Рождество и Възкресение Христово в различни храмове и манастири в Русия като Карелия, Сочи, Якутск и Воронеж.

На два пъти по време на тържественото богослужение, когато изреждаше имената на православните патриарси, Кирил спомена името на българския патриарх Неофит. В словото си московският и на цяла Русия патриарх Кирил обърна внимание на враждата в Украйна, като се обяви за нейното прекратяване.Той изрази увереност още, че братоубийственото противостояние, което е възникнало на украинска земя, не бива да разделя чедата на Църквата, сеейки омраза в сърцата.

Патриарх Кирил каза още в словото си: Моля се да се прекратят войните и междуособиците, мирът Божий да стане достояние на всички хора и чрез него и благоволението ще дойде в нашия живот. Старайте се да запазите вярата си, да живеете в мир с ближните си.

За първи път от близо 90 години в Исакиевския събор в Санкт Петербург се проведе нощно тържествено богослужение, посветено на Рождество Христово.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!