ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Холандското председателство на ЕС настоява за значително намаляване на мигрантите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холандия, която пое в началото на годината председателството на ЕС, настоява за значително намаляване броя на имигрантите към Европа. Холандският премиер Марк Рюте заяви, че в следващите месеци броят на мигрантите, които достигат ЕС, трябва чувствително да намалее. 

Трябва да намалим значително броя на идващите; да споделяме справедливо тежестта; всяка държава в ЕС следва да осигурява достатъчно условия за прием.
Обещанията трябва да се спазват - това е основно разбиране на нашето председателство. Миграцията и международната сигурност са главна част от нашия дневен ред, обобщи премиерът. 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази очакване холандското председателство да открие дебата за бъдещето на еврото.
Зам.- председателят на ЕК Франс Тимерманс посочи, че по въпроса с миграцията  - броят на бежанците, идващи от Турция все още е много голям
Смятам, че сътрудничеството ни с турските власти е положително и ще продължим да обсъждаме начини за подобряване ефективността на операцията им. Първите резултати са окуражаващи, но далеч не сме доволни.
В Румъния, където е на посещение, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че трябва да бъдат положени всички усилия за запазване на Шенгенската зона, но допълни, че това зависи от общия европейски отговор на бежанската криза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!