ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Събраха 4 000 подписа в подкрепа на Ансамбъла за народни песни и Симфоничния оркестър в Сливен

Снимка: aspekti.info

Кметът на Сливен Стефан Радев предлага публичен дебат за издръжката на Симфоничния оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци, като в изявление до медиите той заяви, че никога не е повдигал въпроса за закриване на двата културни института.

В специално изявление кметът уточнява, че пред медиите само е дал пример с разходите от 1 000 000 лева, които се правят за година от двата културни института, на фона на собствените им приходи от около 20 000 лева и изключително тежкото финансово състояние на общината.

Този дебат тръгна от една моя реплика, че ние трябва да разгледаме критично разходите, които прави общината, в това число и културните институти и да разгледаме начина, по който харчим парите на гражданите. Аз искам да разгледаме различни варианти за финансиране, различни варианти за оптимизиране на дейността им и начина, по който те работят,  поясни Радев.

Директорката на Симфоничния оркестър Даниела Дякова заяви, че се надяват на диалог с общинските власти, защото:

Запазването на едни такива музикални институти е от жизнено важно значение. Основната идея на всички е запазване статута и на двата института, без никакво орязване, окастряне или съкращение. Ние вече сме на санитарния минимум.

Към кметът на Сливен се обърна и директорката на ансамбъла Магдалена Луканова:

Искам да се обърна към сливенската общественост, към гражданите и най-вече към Общинския съвет. Нека се вземе разумно решение. Да не се прибързва.

Според Стефан Радев той като кмет няма правомощия за разкриване, закриване или преобразуване на един или друг културен институт -  това е функция на Общинския съвет.

4 000 подписа в Интернет и в подписки в целия град са събрани в подкрепа на оцеляването си симфониците и фолклорния ансамбъл, чийто протест пред общината, насрочен за понеделник, не е отменен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!