ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Русия, Китай и Япония ще обсъдят по телефона действията си срещу севернокорейската ядрена програма

Министрите на външните работи на Русия, Китай и Япония ще обсъдят по телефона действията си срещу севернокорейската ядрена програма, която безпокои съседните на Пхенян държави. Днес в Москва пристига и бившият японски външен министър Масахико Комура, който е заместник-председател на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия.  
   
Външните министри на Япония, Русия и Китай – Фумио Кисида, Сергей Лавров и Ван И смятат, че ядрените амбиции на КНДР са притеснителни – стана ясно от подготовката на предстоящия разговор между тримата външни министри. 

Според японския външен министър, който е инициатор на телефонните консултации, важно е мястото на Китай в тях, защото Пекин има много сериозно влияние върху управляващия режим в Пхенян. В същото време Фумио Кисида отбеляза, че и Москва има своите контакти с Пхенян, което може да улесни диалога със Северна Корея. За Япония е притеснително, че това е четвъртият ядрен опит на Северна Корея в района на Далечния изток.  

На този фон в Москва днес пристига бившият японски външен министър и заместник-председател на управляващата в страната на изгряващото слънце Либерално-демократична партия, Масахико Комура. Анализаторите в руската столица отдават на него сериозно значение, защото Токио отдавна иска да реши териториалния спор с Москва. Преди дни японският премиер Шиндзо Абе призова за провеждането на официална среща с президента на Русия Владимир Путин, на която да бъде обсъден този въпрос, спъващ сериозно руско-японските отношения.  

Посещението на Комура в Москва се очаква с интерес, защото освен срещите му с председателя на Думата и външния министър на Русия, не е изключено, като високопоставен представител на Токио, да бъде приет и от президента Владимир Путин. Комура носи със себе си послание на японския премиер Шиндзо Абе до президента Путин. Целта на това посещение е да се подпомогне реализирането на среща на върха между Русия и Япония, с която да се постигне съгласие за териториалния спор и да се открие възможността за мирно споразумение за края на Втората световна война от преди 70 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!