ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Протест в защита на Сливенския симфоничен оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен“

| обновено на 11.01.16 в 13:11
Снимка: Ивайло Михайлов


Съставите на сливенския симфоничен оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци протестираха в 11 ч. тази сутрин пред сградата на Община Сливен. Музикантите настояват за разговор със сливенския кмет Стефан Радев за тяхното бъдеще.

По-рано той заяви, че издръжката им от 1 милион  лева е в тежест на общината. 

На протеста дойдоха граждани, общественици, бивши музиканти, синдикалисти. Певците и танцьорите от ансамбъла пристигнаха в народни носии. Сдружение "Мати Болгария" внесе протестно писмо до кмета и Общинския съвет, в което настоява да не се посяга на двете стари  културни сливенски институции.

Кметът Стефан Радев покани представителни групи на двата състава на дългоочаквания от тях разговор, на който симфониците и ансамбъла изразиха безпокойство за съдбата си. Тревогите им бяха предизвикани от негово изявление, че трябва да бъде подложена на критичен анализ издръжката им от общо 1 милион лева. Кметът отново заяви, че бедната сливенска община има приходи единствено от данъкоплатците. В дебат с гражданите ще се реши участта на съставите и този разговор тепърва предстои. Той обеща, че ще заложи в проектобюджета си спорния милион за издръжката на симфониците и фолклорния ансамбъл, но не може да гарантира, че заложеното ще бъде изпълнено. Кметът призова музикантите заедно да търсят пътища за финансирането им.

Над 5000 подписа са събрани в подкрепа на двата културни института. За запазването им се обяви в специално видео обръщение известният цигулар Веско Ешкенази. Италианската оперна прима Татяна Шиварова, почетен граждани на Сливен, апелира към колеги и любители на музиката да изразят позицията си в защита на изкуството и да я направят достояние на Министерството на културата. Дългогодишен музикален деятел Марио Пенев:

Призовавам носителите на наградата за литература и изкуство "Добри Чинтулов" - акад. Методи Григоров, професорите: Пламен Марков, Атанас Атанасов, Александър Морфов, Теодосий Спасов, поетесата Валентина Радинска, призовавам голямата Дарина Такова, която е пяла с нашия оркестър, Камен Чанев, Евгени Алексиев, да се борим, да защитим оставането на тези два института. Ако тях ги няма, какво имаме?

Протестиращите се надяват на диалог:

Искрено се надяваме, че сме гласували за културни и умни хора, които не би трябвало да свършат такова безумие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!