ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Путин: Присъединяването на Крим към Русия е божествена справедливост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пред многотиражното германското издание "Билд" руският президент Владимир Путин казва, че за него са по-важни хората, отколкото  границите и държавните територии. Той припомня в него, че Русия е уважила международното право в случая с присъединяването на Крим и обяснява, че Москва не е водила война и нито един човек не е бил убит и че мнозинството от гражданите на полуострова са гласували за присъединяването към Русия. 


Владимир Путин дава още като пример случая с Косово и отделянето му от Сърбия преди 8 години, където дори референдум не е бил проведен, а това е станало с решение на парламента в Прищина. Владимир Путин смята, че присъединяването на Крим към Русия е божествена справедливост. Той препоръчва на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд да вникнат в текстовете на Минските споразумения - 2.    
Отношенията между страните не са като между хората – коментира пред германското издание президентът на Русия – и те не могат да бъдат сравнявани с приятел, годеник или съпруг. Аз съм длъжен да отстоявам интересите на тези 146 милиона хора, които живеят в Русия.       

По отношение на икономическите процеси, руският държавен глава определи като шанс за икономиката на страната му ниските цени на нефта, казвайки: Колкото и да е странно, има и позитивни неща. Когато цените на нефта се високи, много е трудно да се удържите от използването на високите приходи за текущи разходи. Русия няма дефицит в нефтено-газовата област, напротив той дори нараства, сега сме длъжни да го понижаваме. Ние вярваме, че ще продължим да вървим към стабилизиране и постепенно ще отбележим икономически растеж, казва Путин. 
Държавният глава отбеляза, че руските власти са приели набор от програми, включително по отношение на вноса. Предвидени са инвестиции и във високотехнологичните сфери, подчертава той.

Путин припомня, че в Русия днес има спад на БВП с 3,8%, на промишленото производство – с 3,3%, а нивото на инфлация се е повишило до 12,7%.  Руската икономика постепенно ще се стабилизира и ще отбележи растеж, заявява  руският президент. В същото време Путин признава, че икономическите санкции, които бяха въведени срещу Русия заради украинската криза, са засегнали "чувствително" икономиката на страната му.
Санкциите засягат чувствително Русия заради действията, които бяха предприети на международните пазари, заяви Путин, определяйки мерките като театър на абсурда. Путин определя още западните санкции спрямо Русия като глупави и вредни
Най-големите загуби за руската икономика идват от поевтиняването на енергоизточниците. Според него в Европа нямаше да има толкова остри кризи, ако НАТО не се стремеше да царства и да се разширява. 
А ако бяха направили, както предлагаше старият умен германец, господин Егон Бар, щеше да се създаде нещо ново, обединяващо Европа, и кризи като тези нямаше да има. Щеше да има друга ситуация с нейните си проблеми. И може би те нямаше да са толкова остри, разбирате ме, нали, казва още Путин в интервю за германското издание.

Отговаряйки на въпрос за членството на източноевропейските държави в Алианса, той изразява увереност, че НАТО би преживяла, ако по онова време е казала на страните в Източна Европа, че няма да ги приеме. 
Нима в устава е написано, че НАТО е задължено да приема всички? Не. Нужни са критерии, нужни са условия. Има ли политическа воля, всичко биха могли да постигнат, ако поискат. Просто не искат. Искат да царуват. Настанили са се на този трон. И какво следва? Сега обсъждаме кризисни ситуации.

Както още стана известно, руският президент Владимир Путин няма да посети Международния икономически форум в Давос в средата на януари, както и да участва в работата на влиятелната Конференция по сигурността в Мюнхен през февруари, въпреки официалните покани, които е получил от организаторите на двата влиятелни форума.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!