ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Калфин: Приоритетни за правителството трябва да бъдат националната сигурност и външната политика

Снимка: БГНЕС

Националната сигурност и външната политика трябва да бъдат приоритетни за правителството, смятат от АБВ, които представиха своята оценка на участието в управлението. Според Ивайло Калфин темите трябва да залегнат в прегледа на политическата декларация за управление.

Липса на напредък в изпълнение на политическата декларация, отчетоха от АБВ, основно в секторите икономика, енергетика, образование и здравеопазване. Затова АБВ настояха за още реформи. Ивайло Калфин обаче посочи, че правителството трябва да обърне внимание на външната си политика и на националната сигурност:

Тук включвам и работата с бежанци, трафиканти и външната политика и ролята на България в тези процеси, които се случват около нас. Ще бъде късогледо, вредно за държавата, България да не отчита тези бързи и то негативни промени и да реагира тогава, когато вече ще бъде късно.

Затова тези теми трябва да бъдат отчетени в политическата декларация, каза Калфин:

Ние не се вълнуваме, какво се договарят в решенията си ГЕРБ и Реформаторския блок помежду си. Но, ако това има отношение към приоритетите, работата и темите, с които се занимава правителството, няма как, това да не бъде консултирано с другите, които подкрепят правителството. Независимо от отношенията на Реформаторския блок и ГЕРБ, има нужда тази политическа декларация да се преразгледа още един път, да се поставят срокове и да се увеличат усилията за постигане на резултати по нея.

От АБВ настояват за решителни действия за продължаване на съдебната реформа, борбата с корупцията. Поискаха и приемане на стратегия за развитие на енергетиката, както и създаване на инвестиционен фонд за развитие на българската икономика, по примера на плана на Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!