ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Много селища в страната са без ток

Най-тежка е обстановката във Врачанско и Ловешко

| обновено на 17.01.16 в 17:02
Снимка: БГНЕС

Около 12 часа остана без ток софийското село Владо Тричков. Сигнали за подобна ситуация с електроснабдяването има и за квартал "Владая". Около 15.00 часа електроподаването във Владо Тричков бе възстановено.

От ЧЕЗ съобщиха, че най-тежка е обстановката във ВрацаБорислава Луканова от дружеството обясни:

Ситуацията на територията, обслужвана от ЧЕЗ, е доста усложнена. 400 екипа на "ЧЕЗ разпределение" работят за възстановяване на електрозахранването. Има много паднали дървета, като се отстраняват на ръце с резачки. Има стотици счупени изолатори и скъсани проводници. Тежка е обстановката във Враца, във Видин, в Монтана, в Плевен и Ловеч. Телефонните линии на ЧЕЗ са претоварени, но компанията има информация за всички засегнати райони, тъй като тя се получава автоматично.

Без ток и телефонни връзки от снощи са всички жители на село Малорад. Аварията няма да бъде отстранена в близките часове, съобщи кметът на селото Цецо Цоловски. По информация на "Хоризонт" и общинският център Борован също е без ток.

Десетки хиляди абонати на ЧЕЗ в община Монтана също са без електрозахранване. Авариите са причинени от тежък, мокър сняг по проводниците.

Стотици домакинства в област Ловеч са без ток. Снежната покривка на места вече е 45 см. Най-дебела е снежната покривка в Априлци. В Тетевен около 8500 души са без ток. Заради авария е прекъснато електрозахранването в селата Глогово, Галата, Градежница и Български извор. Екипите ще работят до отстраняване на авариите. Без ток са и няколко населени места в общините Ловеч, Троян и Угърчин. Областният управител на Ловеч Ирина Митева съобщи, че засега няма информация за бедстващи хора, но пътната обстановка в региона е силно усложнена. 

В Габровска област без ток са курортният комплекс Узaнa и няколко селa в подножието му, връх Шипкa, Соколския мaнaстир и квaртaлите нaоколо, кaкто и болницaтa зa лечение нa белодробни болести в Гaброво.


Повече от 100 населени места в област Велико Търново главно в общините Елена, Златарица и Стражица, са без електричество след обилния снеговалеж. Те са главно в община Елена, но и в Златарица и Стражица. Екипи на електроразпределителното дружество работят за отстраняване на авариите. Няма подадени сигнали за бедстващи хора.


В Пловдивско  около осемдесет процента от населените места в община Карлово нямат ток. Създаден е кризисен щаб под ръководството на кмета Емил Кабаиванов и добра организация за справяне със ситуацията в населените места в общината.Поддържа се постоянна връзка с ЕВН - Карлово, които са уверили, че ще отстранят авариите по електропреносната мрежа до 24 часа.


В четири общини в Пазарджишка област също е нарушено електрозахранването. Заради скъсани електропроводи има проблеми с тока във Велинград, Пещера и Брацигово. Без ток са шест села в Пазарджишката община, където са изпратени аварийни екипи. Затруднено е движението по дефилето в родопската част на региона. Снегонавявания има и по пътя Белово-Юндола.

Електропровод с високо напрежение се скъса на пътя Казанлък - Стара Загора в участъка до село Тулово. Жицата падна върху снегорин и по чудо не уби водача й.


55 селика в Търговищка област продължават да са без токзаради скъсани електропроводи. Екипи на "Е-Он" продължават работата по отстраняването на повредите. За утре е обявен неучебен ден в общините Антоново, Попово, Омуртаг и Търговище.


54 населени места в Разградска област са без ток, част от тях са и без вода. Заместник-областният управител Нуриет Срангалова съобщава, че най-тежка е ситуацията в община Лозница. От 16 населени места там ток има само в общинския център и в още две села. Към обяд няма данни за бедстващи хора и закъсали автомобили на територията на Разградска област. 

Заради обилния снеговалеж в Русенска област 18 далекопровода от мрежата за ниско напрежение са изключени и без ток са всички населени места с изключение на Вятово и град Русе. 


В Силистренско, в Ситовската и Главинишката община и в Алфатар няма ток. Без електричество са дуловските села Правда и Яребица, част от селата Руйно, Златоклас и Межден в община Дулово. 

Шест населени места в общините Благоевград и Якоруда са без електрозахранване заради скъсани кабели. Паднали дървета затрудняват движението в района на "Предел“ и по пътя за курортната местност "Бодрост“ над Благоевград. 


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обобщи данните от електроразпределителните дружества:

На територията на EVN 160 населени места са без електрическо захранване или 147 000 абонати, като най-тежко е положението на територията на област Пловдив, където 61 населени места са без електрическо захранване, на територията на област Смолян - 38 населени места. 

На територията на ЧЕЗ 400 са населените места без електрическо захранване, като този проблем се отнася до 183 690 абоната на ЧЕЗ. Най-тежко е положението на територията на област Враца, където 96 населени места са без електрическо захранване, на територията на област Монтана  56 населени места

На територията на "Енерго-ПРО" също има проблеми. Без електрическо захранване са 397 населени места, или 120 000 абонати. Най-тежко е положението на територията на област Шумен - 68 населени места без електрическо захранване










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!