ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Партиите са похарчили близо 13 млн. лв. за парламентарните избори

Снимка: БГНЕС

Близо половината от разходите, направени от партиите на парламентарните избори през 2014 г., са за медийни услуги. Това става ясно от публикувания доклад на Сметната палата. Сметната палата проверява приходите и разходите, направени по време на кампанията.

Най-много за кампанията са дали от ГЕРБ -над 2 милиона и 800 хиляди лева.  ДПС се нарежда на второ място, а разпадналата се група на „България без цензура“ е на трето място по разходи, като със своя 1 милион и 800 хиляди изпреварва БСП. „Атака“ е похарчила над милион по парламентарните избори. Реформаторите, АБВ и Патриотичният фронт делят последните места по изразходвани средства - средно между 500 и 650 хиляди лева.

От Сметната палата обобщават, че проверените 14 политически партии и 6 коалиции са набрали над 12 милиона и 700 хиляди лева за своите предизборни кампании. За пет партии и една от коалициите 60% от средствата са от държавна субсидия. Членският внос, който е източник на собствени средства на политическите субекти, е с относителен дял 17,4 на сто от общия размер на финансиране и е отчетен от пет политически партии и от шестте коалиции от партии. Даренията от физически лица са  14,8 на сто от общия размер на набраните средства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!