ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Димитър Узунов е новият представляващ ВСС

Калин Калпакчиев: Съветът отправи ясно послание към магистратите, че тези, които имат различно мнение, ще бъдат наказвани

Димитър Узунов
Снимка: БГНЕС

С 13 гласа "за" Висшият съдебен съвет избра за нов свой представляващ Димитър Узунов. По-рано днес в дневния ред на Съвета бе включена точка за обсъждане на смяната на досегашния представляващ Съвета Соня Найденова. 

Петима от съдебните кадровици напуснаха залата. Те възразяват срещу точката в последния момент, срещу липсата на мотиви за свалянето на Найденова и издигането на Узунов. Те предложиха първоначално точката да бъде отложена за редовно заседание, но след 17 гласа "за" Съветът реши обратното, те напуснаха, правейки изявления. 

Първи си тръгна Калин Калпакчиев, който нарече случилото се нетърпимо и безпардонно. Той коментира, че от Висшия съдебен съвет все повече вее тоталитарен хлад, а различното мнение е в състояние да докара мнозинството до ярост. Калпакчиев беше категоричен, че свалянето на Найденова е наказателна акция срещу нейното инакомислие:

Моето предположение е, че г-жа Соня Найденова си позволява да изразява критично мнение, което в този Съвет не се приема за норма. Събитията изглеждаха като режисиран фарс – решение, взето предварително. За мен и хората, които напуснахме, е обидно. ВСС отправи ясното послание към магистратите, че тези, които имат различно мнение, ще бъдат наказвани.

Репортажа чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!