ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Миков: В управляващата коалиция се усещат трусове

Правителството закъснява с номинацията за генерален секретар на ООН

| обновено на 23.01.16 в 15:01
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП очерта като слаби политиките в енергетиката, социалната и демографската сфера, убийствата и проблемите в здравеопазването:

Въпреки многото говорене за стабилност, в управляващата коалиция се усещат трусове. Все по-несериозни изглеждат опитите на отделни по-малки играчи сред управляващите да извиват ръцете на по-големите си партньори и, не на последно място, да се опитват да се предпазят от отговорността за начина, по който се управлява страната - да се дистанцират управляващото мнозинство представлява механичен сбор от икономически интереси , чиято основна цел не е да осигури добро и правилно управление, а да е активен участник в усвояването на публичен ресурс.

Видимите резултати на управлението създават социално напрежение , каза Миков:

Все повече хора ще си дават сметка и ще усещат видимите и невидимите резултати от този начин на управление.

Лидерът той поиска БСП да показва негативите и посочи, че поради тази причина са били започнати разговорите с ДПС и БДЦ за вот на недоверие. Лидерът на БСП очаква и "Атака" да се включи в разговорите. Пред партийния актив Миков посочи и скандалите в съдебната система като опасни за доверието в институциите.

Все по-малко хора вярват, че решенията се вземат от легитимните органи на държавата, а не с есемеси, с телефонни обаждания. За това допринася и често демонстративно пренебрежително отношение, като се тръгне от министър-председателя. Тихомълком през последните месеци тече процес, който застрашава конституционна подредба, така, както беше предвидена преди 25 години. Поредна идея за референдум ?! Добре! Но той може да генерира енергия, с която да се търси промяна на конституционно-установената форма на държавно управление по вкуса на някои негови спонсори, както се случва с политическите проекти в България.

Националният съвет трябва да реши за насрочване подготовка и провеждане на Конгреса на БСП. Михаил Миков обаче предупреди, че отчетно-изборната кампания не трябва да става за сметка на другите дейности на партията.

Правителството закъснява с номинацията за генерален секретар на ООН и това трябва да е Ирина Бикова, каза още лидерът Миков пред пленума:

Кандидатурата на България за генерален секретар на ООН, която има реални шансове за успех, е Ирина Бокова. И в крайна сметка мълчанието на правителството обрича България на това да изгуби един невероятен шанс да има признание на такава висока позиция в Организацията на обединените нации. Забавената, неизяснена официална позиция, макар че има решение на предишното правителството, все повече накърнява възможностите представител на нашата страна да поеме този престижен и важен пост, което едно признание за поколения български дипломати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!