ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ГЕРБ и РБ поискаха ВСС да се саморазпусне

Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

"Призоваваме Висшият съдебен съвет да се саморазпусне". Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, по време на изявление в сградата на Народното събрание заедно с представители на партиите от управляващото мнозинство. По думите му ВСС е изчерпал окончателно доверието, с което се ползвал в обществото. Вместо това членовете на Висшият съдебен съвет се занимават с конфликти по между си, правят се опити за решаване на корпоративни интереси, посочи Цветанов.

Според нас ВСС изчерпа окончателно общественото доверие, с което се ползваше от обществото. Серията от скандали, които създадоха настоящи членове на ВСС, затвърди усещането, че кадровият орган на съдебната система не може да изпълнява функциите си, които са му поверени по закон. Вместо това членовете на ВСС се занимават с конфликти помежду си, с които не решават нито един от важните проблеми на съдебната система и обществото. Напротив, правят се опити за търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни икономически интереси и овладяване на съдебната институция от страна на неясни кръгове, и властови центрове. Убедени сме в нуждата от реформа на съдебната система. В продължение на една година очакваните изменения на Закона за съдебната власт не са приведени в съответствие, нито с първия, нито с окончателния вариант на промените в основния закон на страната. Освен това в Министерството на правосъдието през същия период не е работено нито по изменения на Наказателно-процесуалния кодекс, нито по тези в Гражданско-процесуалния кодекс.

Найден Зеленогорски заяви, че Реформаторският блок също настоява ВСС да се саморазпусне, но мотивите за това ще бъдат обявени утре.

Ние смятаме, че има още мотиви и аргументи, които трябва да бъдат споделени, и защото имаме още предложения, които трябва да бъдат направени. Утре, когато прочетем декларацията, ще бъдете наясно. Цялото общество очаква от ВСС една достойна постъпка. Това е едно искане от нас за един морален акт от страна на всеки член и на Висшият съдебен съвет като цяло. ВСС не произвежда очаквания продукт от цялото общество. Там се произвеждат само скандали и аз мисля, че съвсем логично и съвсем нормално, българският парламент, без да се опитва да се меси в независимостта на властите, да изрази становище, защото ние сме изпратени тук от хората и те очакват да се чуе и тяхното мнение през нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!