ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Миков: Исканата оставка на ВСС е груба намеса в съдебната система

Снимка: БТА
Искането на ГЕРБ и Реформаторския блок за оставка на ВСС е груба намеса в съдебната система, каза лидерът на БСП Михаил Миков:

Опит за адресиране на отговорността само във ВСС, търсене на изкупителна жертва за публиката. Груба намеса в съдебната, в независимата съдебна власт. Това беше заявявано и преди, когато започнаха конституционните промени. Нашата позиция е ясна, през септември, през юли, че ще се стигне до това. В момента се получава и една институционална криза в отношенията между политическа, парламентарна власт и ВСС. Ще видим доколко съдебната власт може да отстоява независимостта си.

Според Миков в дъното на скандалите стоят опити за прехвърляне на отговорности и изместване на вниманието от реалните проблеми на съдебната власт. По думите му данните от предварителния текст на доклада на Еврокомисията представляват "тежка оценка".

Тежка оценка за свършеното през последната година от правителството в областта на съдебната власт и борбата с корупцията. Тежка, много критична оценка. Отговорността обикновено всеки в България прехвърля – и персоналната, и институционалната. Но, отговорността е на първо място за правителст
вото. То е основният мотор на законодателната инициатива. Правителството е това, което генерира законодателна инициатива, за да си реализира политиките, ако има такива, а другото е да се експонират скандали и да се коментират скандали. Това е по-интересно за публиката, но то не дава нито реформи, нито прогрес, коментира очакваният днес доклад лидерът на БСП.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!