ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Историческият музей в Габрово получи ценно дарение

Снимка: http://www.h-museum-gabrovo.bg/

Ценно дарение обогати фонда на Историческия музей в Габрово. Посетителите могат да видят ски-купа, носеща името на най-добрия в миналото габровски скиор - Стефан Гъдев. Той загива при инцидент по време на състезание.

През 30-те години на миналия век няколко ентусиасти учредяват ски-секция към габровския спортен клуб „Чардафон“ и така се дава началото на организираните прояви в този млад тогава спорт - ските. Провеждат се първите ученически състезания, а после и градско първенство по ски бягане. Победител в него става Стефан Гъдев. Състезанията за мъже през 35-та година, не се провеждат докрай, заради тежък инцидент, след който считаният за най-добър габровски скиор, издъхва. В памет на спортиста започват да се провеждат ежегодни надпревари. 
Десетки скиори са носители на купата през годините до 1992-а, когето е последното състезание. Първи в него става Николай Големанов, който съхранява трофея и по желание на местната ски общност купата е дарена на музея, за да напомня за успехите на габровци и да популяризира историята на спорта в балканския край.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!