ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

В Ямбол и Мечкарево посрещнаха Трифон Зарезан с традиционен ритуал

| обновено на 01.02.16 в 15:11
Трифон Зарезан в Ново село, Снимка: Светослав Цветанов
Снимка: Светослав Цветанов

Със специален ритуал празнуват днешния Трифон Зарезан в Ямбол. По традиция там се избира новият Цар на виното. С благословия за здраве и берекет и ритуалното зарязване на лозите започна празникът Трифон Зарезан в най-стария ямболски квартал "Каргон". След като миналогодишният Цар на виното Тодор Тодоров поля корена на лозницата с вино и се прекръсти, сви венец и го даде на Велко Велев, който с майсторлъка си заслужи титлата Цар на виното 2015 година.

Нека Света Богородица да пази тебе, семейството ти, лозята ти, реколтата ти. Да се съберем догодина, да подрежем твоите лозя, да напълниш вино и ракия за чудо и приказ. Да си жив и здрав. Благословена да е царската корона.

В квартал "Каргон" традицията се предава от поколение на поколение.

Този обичай е от мое време. Помня го от 45-47 години и от дядо ми знам, че продължава да се прави. Традицията не е прекъсвана, каза жител на града.

В сливенското село Мечкарево също ритуално зарязаха лозята. Кметът Георги Стоянов вдигна наздравица за здраве и берекет:

Този празник е ден на лозаря, на градинаря и на кръчмаря. Затова, независимо че в Мечкарево нямаме лозови насаждения, масиви големи, във всеки двор има по нещо - асми, лози - във всяка къща в Мечкарево има домашно вино и домашна ракия. Да кажем наздраве на всички.

Кметът на община Сливен Стефан Радев участва в празничния ритуал и поздрави мечкаревци с празника.

Да пожелаем на стопаните на цялото село успешна година, много живот и здраве, много берекет, да роди много грозде лозето, да бъде качествено, да стане хубаво вино, да се събираме и да има радост за хората.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!