ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

В телефонен разговор Меркел и Путин обсъдиха ситуацията в Украйна

Путин Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Русия Владимир Путин обсъдиха в телефонен разговор ситуацията в Украйна и сътрудничеството в рамките на "нормандската четворка“.

Лидерите на Германия и Русия са разговаряли доста обстоятелствено за ситуацията в Украйна, като според Меркел акцент е бил поставен върху изпълнението на Минските споразумения, които бяха подписани преди година. Изразена е била и заинтересованост по обезпечаването на устойчив мирен процес по линията на несъприкосновение, като е била подчертана безалтернативността на придържането към духа на Минските споразумения.

По време на разговора е бил засегнат и ключовият момент по изпълнението на  конституционната  реформа и провеждането в Източна Украйна на местните избори при съгласуване с т.нар. Луганска и Донецка републики, намиращи се под контрола на проруските сепаратисти. 

В понеделник германският канцлер проведе среща в Берлин  и с украинския президент Петро Порошенко. Пред него Меркел  изрази убеденост, че Берлин ще настоява за запазването на санкциите спрямо Москва, ако тя не повлияе на изпълнението на Минските споразумения. Меркел обеща на Порошенко, че Германия ще предостави помощ на властите в Киев на стойност 700  000 000 евро, така както е било и през 2015 година.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!