ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лозан Панов: Премиерът да каже кой е авторът на есемеса

Лозан Панов
Снимка: БГНЕС
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова премиера Бойко Борисов да каже кой е авторът на есемеса, с който беше уведомен преди месец, че съдебните кадровици обсъждат дали да го поканят на изслушване по така наречения "скандал "Яневагейт". Панов се появи на заседание на Висшия съдебен съвет след няколкоседмично отсъствие. Думите му станаха повод за размяна на остри реплики между съдебните кадровици.

Бойкотът на Панов беше заради нежеланието на Съвета да установи автора на есемеса и заради избора на Димитър Узунов за представляващ Висшия съдебен съвет. След като Узунов удостовери с писмо от мобилния си оператор, че не е пращал съобщение на 14 януари до никого, днес Панов му се извини, но напомни, че докато не стане ясно кой смята за нормално да докладва на премиера какво решава ВСС, въпросът ще остане отворен и ще хвърля сянка върху Съвета, както и върху възможността на Съвета да гарантира независимостта на съдебната власт.

Лозан Панов поиска от премиера помощ, като според него от разкриването на автора на есемеса, със съдействието на Бойко Борисов, ще спечели "самият държавник Борисов". Последваха полюсни реакции. От една страна, Панов беше обвинен, че прави политически изказвания, че нищо не прави като председател на ВКС, а от друга, че ограничаването му на право на мнение е цензура. Той коментира случилото се така:

Ако в съдебната система и по-специално във ВСС има член на съвета, който се отчита на политици и при взимането на важни решения извършва това действие, а от тук и със своите познанства с политици влияе върху решенията на ВСС и оказва натиск, като по този начин влияе върху други членове на ВСС, това показва какви са отношенията във ВСС и как и по какви схеми се взимат решенията. Ако искаме това да не е така, този, който е изпратил съобщението, трябва да си понесе отговорността - каза Панов.

Точка на дебатите сложи главният прокурор Сотир Цацаров, който пък от своя страна заплаши, че ще напусне заседанието, ако продължи обсъждането на тази тема.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!