ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Москва отхвърли обвиненията на Сеул, че елементи от изстреляната севернокорейска ракета са руски

Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

Москва отхвърли обвиненията на южнокорейското разузнаване, че елементи от изстреляната севернокорейска ракета са били руски. 

Заявленията на южнокорейското разузнаване имат анекдотичен характер според вицепремиера Дмитрий Рогозин. Това мнение той сподели в микроблога си в туитър. Рогозин сравни изказванията на южнокорейското разузнаване с отговорите на арменското радио Ереван.

В същото време руският министър на външните работи Сергей Лавров проведе спешен телефонен разговор с японския си колега Фумио Кишида. И двамата са се съгласили, че изстрелването на севернокорейската ракета-носител с изкуствения спътник е станало в нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Лавров е подчертал пред Кишида, че е необходимо да се постигне политико-дипломатическо урегулиране в контекста на разтоварване на напрежението в Североизточна Азия.

Според Русия действията на КНДР водят до нарастване на напрежението на Корейския полуостров и в Североизточна Азия.

Москва в изявление на външното си министерство разкритикува действията на Пхенян и призова ръководството на страната да се замисли дали политиката на противопоставяне, която води срещу международната общност, не вреди на интересите на КНДР.

На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН руският представител Виталий Чуркин е настоял в резолюцията да няма намек за възможни военни действия от страна на международната общност, като е допълнил, че все още има потенциал за налагане на ограничителни мерки на режима в Пхенян заради ракетно-ядрената му програма. Чуркин изрази още разочарованието си, че Пхенян не се е вслушал в призивите на Москва и Пекин да намали напрежението, защото около севернокорейската тема има дългосрочни геостратегически планове по засилване на военното присъствие на водещи държави в Североизточна Азия.

В началото на годината руският външен министър Сергей Лавров проведе консултации по севернокорейската ядрена програма с китайския и японския си колеги Ван И и Фумио Кишида.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!