ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Руските служби задържаха седем членове на "Ислямска държава", планирали атентати в Русия

| обновено на 08.02.16 в 14:05
Руските военни представят доказателства, че Турция търгува с нелегалния петрол от "Ислямска държава"
Снимка: Николай Кръстев

Руската служба за сигурност е задържала 7 членове на "Ислямска държава" по подозрения, че са подготвяли атентати в Москва, Петербург и Свердловска област. Сред задържаните има и руснаци, и граждани на страни от Централна Азия.

При антитерористичната операция е открита лаборатория за направа на самоделни експлозиви. Иззети са електродетонатори, огнестрелно оръжие, гранати и литература с екстремистка насоченост. 
Според руските служби групата е била ръководена от джихадист, пристигнал в Русия от Турция. Ислямистите са планирали след като извършат атентати в Русия да заминат за Сирия, където да се бият в редиците на "Ислямска държава". 
Преди дни Националният антитерористичен комитет на Русия пред чуждестранните журналисти в Москва разкри, че през международното летище в Истанбул се прехвърлят от Русия и постсъветското пространство бъдещи борци, които чрез Турция отиват да воюват на страната на радикалните джихадистки групировки в Сирия. В същото време от антитерористичната служба съобщиха, че част от тези борци биват връщани през Египет и Турция в Русия за осъществяване на терористична дейност в северен Кавказ и големите руски градове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!