ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ЕК с независима експертиза за дейността на прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия ще подпомагат България с независима експертиза за дейността на прокуратурата, а при необходимост ще консултират изготвянето на новата наказателна политика. Това е било договорено на работна среща на министъра на правосъдието Екатерина Захариева с директора на Службата Мери Маккарти

Министър Захариева анонсира това сътрудничество първо по "Хоризонт" в началото на месеца. Тогава стана ясно, че ще търсим експертна помощ – за прокуратурата и Висшия съдебен съвет и от Великобритания. Помощта от Службата за подкрепа на структурните реформи към Еврокомисията ще следва препоръките в евродоклада от 27 януари. 

Сред коментираните възможности за осъществяването на независим анализ на работата на прокуратурата са били отчетността, прозрачността, натовареността, кариерното развитие, системата за атестиране, обучение и повишаване, както и независим доклад за работата на разследващите органи и специализирани структури в рамките на прокуратурата. 

По отношение на новата наказателна политика, българският правосъден министър е поставила като реалистичен срок за приемането ѝ края на 2017 година. От правосъдното министерство уточняват, че в края на срещата е било взето решение в най-кратки срокове да бъде набелязан общ план за продължителността на работата и конкретните сфери за действие на експертите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!