ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Отбелязваме 143 години от гибелта на Васил Левски

| обновено на 19.02.16 в 18:27
Навършват се 143 години от гибелта на Васил Левски. На 18 февруари 1873 година край София е изпълнена присъдата на Апостола – смърт чрез обесване. Тази вечер в столицата ще се състои възпоменателна церемония, която БНР предава пряко от 18.00 часа.

По традиция центърът на всенародното поклонение е пред паметника на Левски в София. От ранни зори не спират да прииждат стотици хора, които оставиха цветя и отдадоха почит на делото на Апостола на Свободата. Организатори на възпоменателната церемония са Столичната община, Софийската Света митрополия и Общобългарският комитет "Васил Левски". Преди това в Софийската Света митрополия беше отслужена и панихида, а с литийно шествие от храм "Света София" до паметника, където е обесен Левски, хиляди столичани се събраха, за да почетат Апостола. Центърът на столицата е притихнал в памет на Левски. Слово да произнесе президентът Росен Плевнелиев.

В родния град на Васил Левски Карлово годишнината ще бъде отбелязана в църквата "Света Богородица", където ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида. Митинг-поклонение ще се проведе на едноименния площад. Венци и цветя ще бъдат поднесени на гроба на майката на Левски – Гина Кунчева.

143-тата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана и във Враца, пред паметника му в центъра на града.

Отбелязването на годишнината в Ловеч 143-та годишнина от гибелта на Васил Левски беше отбелязана с историческа възстановка на народна клетва на комитетски дейци и поднасяне на цветя на мястото, на което е заловен Апостола на Свободата, което е познато като Къкринското ханче. Там беше представена и историческа възстановка на народна клетва на комитетски дейци. От 17.00 часа в катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в центъра на Ловеч ще бъде отслужена панихида за Апостола, а половин час по-късно в Драматичния театър ще бъде представен концертът спектакъл "Възрожденски разкази" на ансамбъл "Чинари". Факелното шествие ще тръгне в 19.00 часа от катедралния храм, ще премине по улиците на Ловеч, през стария квартал "Вароша" и ще завърши пред паметника на Васил Левски. Организаторите от сдружение "Ловчанци" са осигурили над 500 факли и знамена. Няма да се допускат политически изяви, 

предупреждават организаторите, които са осигурили собствена охрана.

Днес Националният военноисторически музей е подготвил специална програма, с която да възкреси спомена за Апостола. Озвучените от актьори писма, писани от него и записките в личното му тефтерче, ще звучат през целия ден в музея, а за учениците са подготвени образователни програми с надслов "Васил Левски – вчера и днес".

Снощи в Карлово имаше възпоменателен митинг и заря. Апостолът на свободата беше почетен и във Велико Търново и Смолян с общоградско поклонение, митинг и тържествена заря.

Десетки граждани на Силистра почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски с венци и цветя, слова на признателност и стихове пред паметника му в центъра на града. Доростолският митрополит Амвросий се обърна към държавните мъже на България да спазват заветите на Апостола не само на думи, а на дело:

Да се научат от него какво значи и как трябва да се служи на българския народ и на майка България. Да престане портретът на Дякона да бъде само за благоукрасяване на техните кабинети, а да го чувстват като свой надзорник, как работят за България и дай Бог това да стане, а на него поклон. Бог да го прости.

Стотици граждани на Монтана поднесоха венци и цветя на паметника на Васил Левски в центъра на града. Преди това в памет на Апостола на свободата в църковния храм "Свети свети Кирил и Методий“ беше отслужена панихида.

Снимка

Гражданите на Габрово също почетоха 143-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Ученици припомниха заветите на Апостола на свободата по време на възпоменателното тържество.

Венци и цветя бяха положени пред морената, на мястото на някогашния женски метох в Габрово, където Апостолът на българската свобода е намирал убежище. На почетен караул застанаха ученици от местния клуб "Млад възрожденец". Преди това бяха наградени участниците в организирания от клуба конкурс, посветен на личността и делото на Дякона.  Жури от ученици отличи с първо място Явор Генчев от Априловската гимназия за есето му, озаглавено "Левски и мечтаната България". Според младия човек, за да постигнем мечтаното отечество, не се изисква много:

Било то смъртта на Левски, било рождението му, на такива дати кръгът се завърта и нацията отново има шанса да се обедини така, както някога. Днес едно обединение на нацията може да ни освободи от много проблеми и пречки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!