ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

В. Радев оглави комисията за проучване намесват ли се Русия и Турция във вътрешната ни политика

Парламентът създаде временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската федерация и Република Турция във вътрешната политика на България. Решението беше подкрепено от 126 депутати. 19 бяха против, а 13 се въздържаха. Председател на комисията ще бъде Валентин Радев от ГЕРБ. Срокът за работа ще е два месеца.

Люти спорове съпровождаха дебатите. Всяка една от партиите видя намесата на различни държави спрямо политическата си ориентация. От Патриотичния фронт поискаха комисията да се занимава с проверка на намеса и на други държави, освен Русия и Турция. Красимир Каракачанов обобщи:

Най-важното е да покажем и на българското общество, и на целия външен свят, че в българския парламент има воля. Тези процеси, които са довели до огромни загуби - и политически, и икономически на България, трябва да бъдат стопирани.

От БСП казаха, че са против комисията. Чуха се критики към президента, който два месеца не е обърнал внимание на проблемите. Таско Ерменков поиска премиерът Борисов да бъде изслушан по темата:

Премиерът е този, който трябва да отговаря в Народното събрание дали има намеса, няма ли намеса във вътрешните работи, като отговорен за изпълнителната власт.

Това изказване обедини БСП и "Атака". Магдалена Ташева каза, че са против създаването на комисията:

Да. Премиерът може да реши всичко това, но той иска да си измие ръцете. Изпълнителната власт трябва да си свърши работата, не да се крие зад гърба на парламента.

Ерджан Ебатин от ДПС предупреди, че онези, които не искат комисия, действат против интересите на България:

Това е истината колеги. Тези, които се поставят тук против създаването на такава комисия, всъщност показват собствената си зависимост в политическия живот и се притесняват от това, че ще излезе наяве.

Радан Кънев от Реформаторския блок изрази недоумение от формулировката на комисията:

То естествено поражда подозрения за някакъв втори план, който вносителите влагат в тази комисия.

Реформаторите казаха, че допълнително ще решават дали да предложат членове в нея.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!