ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Преговорите се провалиха, блокадата на българо-гръцката граница остава

Московски: По-голяма гавра с българи не съм виждал

| обновено на 20.02.16 в 15:40
Снимка: БГНЕС

Преговорите за вдигане на блокадата от ГКПП "Кулата" се провалиха. На срещата с министър Московски и посланика на Гърция Димостенис Стоидис фермерите са предложили вдигане на блокадата до 2 дни, за да се изтеглят колоните, но българските превозвачи са отказали. Блокадата на 6-те пункта продължава, казаха превозвачите. 

По обяд към групата за преговори от наша страна се присъединиха и представители от други гранични пунктове. Леко напрежение предизвика желанието за лидерство между представителите на браншовите организации в международните превози. Постигнато бе съгласие на срещата от българска страна да бъдат потвърдени безусловно двете искания на българските превозвачи: оттегляне на земеделската техника от граничните пунктове и пълно вдигане на блокадата от гръцка страна. Малко след 14 часа част от преговорната група се върна на границата. Илиян Филипов от БАСАТ обяви резултата:

Хората, които инициираха преговорите, ги нямаше там. Дойде един човек, който е тракторист, който каза, че в момента той отговаря за границата, оставен да отговаря от тях, и каза, че не може да поема никакъв ангажимент, тъй като шефовете му са заминали за Лариса на заседание на земеделския им съюз. Те казаха, че е отворено. Ако искаме, да минаваме, но в понеделник ще затворят пак. Преди това попитахме всички протестиращи тук, все пак ние сме и техният глас там. Те казаха категорично: има ли прозорци, няма да отваряме границите. Поддържаме ги изцяло и така ще бъде.

Министър Московски бе лаконичен в коментара си:

Бяхме с посланика, който е там. Той говори с тях, опита всичко. Шефът на полицията на Серес беше там, съветникът на посланика. Това е положението. Фермерите категорично отказват да си махнат тракторите. Те се подиграват зловещо с нас. Казват: "Минавайте си сега. Отворена е границата, ама може след един час пак да изкараме тракторите и да затворим". Просто съм възмутен до дъното на душата си. Такова безобразие, такава подигравка с България не съм виждал никога.

Транспортният министър не изключи варианта за замразяване на дипломатическите отношения с Гърция. Според него, Европейската комисия действа неадекватно на ситуацията:

Говорих половин час с комисарката по вътрешен пазар и индустрия. Каза, че много ми благодари, че я информирам в детайли за ситуацията и ще наблюдават отблизо случая. Викам им: "Ами наблюдавайте. То вече един месец бедстват хората. Наблюдавайте. Още един, два, колкото искате".

Група от протестиращите на "Кулата" ще бъде пренасочена към граничния купнкт "Капитан Петко Войвода", където напрежението между бизнеса и простестиращите ескалира.


Втори ден продължава и блокадата на граничния пункт "Златоград". Областният  управител на Смолян Недялко Славов заяви:

Пунктът при Златоград остава затворен и към настоящия момент- повече от 27-28 часа от петък сутринта. Няма драстично натрупване на моторни превозни средства и от двете страни. Не повече от 10 са, но още в чертите на Златоград има патрул, който предупреждава пътуващите в посока Гърция, че пунктът е затворен и се отбиват още в самия град. Няма напрежение и тежки случаи, които налагат преминаване. Заедно с Общината са осигурени вода, продукти от първа необходимост, храна за хората, които са главно румънски граждани, пътуващи транзитно през България, които са в невъзможност да се върнат, или да останат в България, или Гърция. В момента няма никакво напрежение на граничния пункт. Блокадата остава, безсрочно, с надеждата, че този въпрос най-накрая ще намери решение.

Четвърти ден продължава контрапротестът на българските превозвачи и на граничния пункт "Капитан Петко войвода". На гръцка територия има блокирани български ТИР-ове. Шофьорите им продължават да настояват да бъде освободен коридор за тяхното предвижване, заради бързо развалящите се стоки. Контрапротестиращите са категорични, че блокадата няма да падне, докато гръцките фермери не отворят окончателно граничните пунктове. Втори ден е затворен и граничния пункт "Ивайловград-Кипринос".

По-рано днес Асен Въжелиев от Управителния съвет на Съюза на Международните превозвачи заяви, че контрапротестът на българските превозвачи е безсрочен и ще бъде спрян само, ако гръцките фермери прекратят действията си, с които парализират движението през границата:

В момента сме 10 човека от стачкуващите тука. Пропускаме само майки с деца, бременни жени и тежкоболни. Има коли, има хора. Спокойна е границата. Това е засега положението. Няма яснота още кога ще освобождаваме границата. Ние ще останем докрай, да.

От близо месец ситуацията по българо-гръцката граница е усложнена. Заради неспазените обещания от страна на гръцките фермери, които бяха обявили график за пропускане на камиони, българските превозвачи обявиха контраблокада.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!