ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу изненадващо посети Иран

Сергей Шойгу в Техеран

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу изненадващо посети Иран, където предаде специално послание на президента Хасан Рохани от руския държавен глава Владимир Путин

Влиятелният руски политик и министър на отбраната Сергей Шойгу не идва в случаен момент в иранската столица.

Посещението в Техеран съвпада с разговорите между Москва и Вашингтон по решаването на сирийската криза и спирането на огъня, за което отново през уикенда се договориха външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Русия през последните месеци сериозно цени мнението на Иран в решаването на сирийската криза. Те се противопоставят заедно против опитите на Турция и водената от Саудитска арабия коалиция да проведат сухопътна операция в близкоизточната държава. Посещението е знаково и важно, като за това говори и фактът, че руският министър на отбраната беше приет лично от президента на Иран Хасан Рохани, с когото много задълбочено е обсъдено развитието на сирийската криза и отражението й върху процесите в Близкия изток.

През последните седмици между Техеран и Москва се засили обменът на посещения между руски и ирански министри и високопоставени представители на двете държави. Иран проявява засилен интерес към руския военнопромишлен комплекс и има намерение за закупи продукция за 8 милиарда долара.

Въпреки че развива своя програма за танкове, Техеран проявява интерес към руския танк Т 90, като в замяна на покупката на партида от него иска Москва да му предаде и чертежите му. Русия и Иран освен във външната политика и отбраната са партньори в световната търговия с петрол, което още повече засилва връзките по между им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!