ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Сотир Цацаров отрече в прокуратурата да има своеобразна "шпицкоманда"

| обновено на 23.02.16 в 17:07
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров отрече в прокуратурата да има своеобразна "шпицкоманда", която да се занимава с дела срещу политици и бизнесмени. С такова твърдение излезе преди дни следователят Бойко Атанасов и това стана повод за спешна среща на обвинител номер едно с работещите в Столичното следствие. Срещата продължи почти два часа. 

С твърденията на следователя за дела на трупчета в столичното следствие не се съгласили и колегите му, това разказа обвинител номер едно. Обясни, че разделянето на следватели на сектори не било да се сформира специална "шпицкоманда", а просто организация на труда. От коментара на Сотир Цацаров стана ясно, че след тези медийни изяви на Бойко Атанасов, все пак ще има последици - срещи в понеделник с отделните сектори, както и санкция срещу шефа на столичното следствие за неправомерно унищожаване на документи по дела. Бойко Атанасов коментира след изявлението на главния прокурор, че това е била една среща като на Коледа, всеки е получил каквото е поискал, а атмосферата на самото събиране била не даже другарски съд, а по думите му пуч. Според него, единственият резултат ще бъде смяната на шефа на следствието Иван Иванов, анонсирана, по думите му, от главния прокурор на срещата. Що се отнася до бъдещето си и срещата му с етичната комисия на ВСС, насрочена за седми март, той попита, защо съдебните кадровици са решили да се интересуват от неговите думи едва след като ги е казал пред медиите.

Обвинител номер едно, който няколко пъти повтори, че не приема критиките на подчинения си, но признава правото му на мнение коментира:

Всеки може да твърди всичко. Въпросът е, твърденията да са съответни на принципите и морала му. Да не са му подсказани, да не са в унисон, дори терминологичен, с разбиранията на други хора или със скорощни интервюта. Думата "шпицкоманда" е била използвана и от един съботен обвиняем.

До момента не са ми се обаждали, нито Цветан Василев, не го познавам този човек, нито Пеевски. Това е манипулация на общественото мнение, да се твърди, че някой е зад мен, да се вмъкват думи от мен на него и обратното. Това е практика от 2013 година насам - декларира Бойто Атанасов.

Вчера следобед стана ясно, че Сотир Цацаров ще провери на място работата на Столичното следствие, след като Бойко Атанасов показа контейнерите пред сградата на Следствието, пълни с нарязани документи, по думите му  - от делото за източването на КТБ. 

Атанасов обвинява главния прокурор, че лично е ръководел въпросната "шпицкоманда", включваща няколко следователи, водещи преписки и дела, уж срещу неизвестен извършител, а всъщност - срещу политици, бизнесмени, министри и може би министър-председател. Те се държали на трупчета и се забързвали или забавяли при важни гласувания в парламента. 

За срещата следователи, ръководство, проговорил магистрат, Цацаров обясни, че Атанасов не е казал нищо повече, а и не е гледал колегите си в очите: В "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров обеща, всичко казано от следователя да бъде проверено, а на въпрос, ако то се потвърди, може ли Съветът да потърси дисциплинарна отговорност на главния прокурор каза:

Теоретично може да се търси отговорност и от главния прокурор, и от председатели на съдилища - това е заложено в законите - мит е, че те са недосегаеми.

Цялото интервю на Силвия Великова с Ясен Тодоров чуйте в прикачената новина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!