ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Путин и Обама се договориха за край на конфликта в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След телефонния разговор на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама руският лидер обяви, че между тях и работните групи се създава "гореща линия" за консултиране на всички аспекти по изпълнение на договореностите.

В резултат на постигнатата договореност ще бъде облекчен хуманитарният достъп до всички нуждаещи се сирийски граждани.

Същността на споразумението между Москва и Вашингтон е прекратяването на огъня в Сирия от 27 февруари. За да може напълно да се реализира споразумението, Москва ще окаже натиск върху правителството в Дамаск и правителствените части, като очаква Вашингтон да направи същото със своите съюзници и воюващите групировки в Сирия. Военните действия обаче ще продължат да се водят срещу признатите от Съвета за сигурност на ООН за терористични групировки ИДИЛ и "Джебхат ан нусра".

В специално обръщение след края на разговорите Владимир Путин, заяви:

Убеден съм, че съгласуваните с американската страна съвместни действия са способни да променят радикално кризисната ситуация в Сирия. Появи се най-накрая реален шанс да сложим край на дългогодишното кръвопролитие и насилие.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков добави, че споразумението между Русия и САЩ е станало възможно след дълга работа на дипломатите на двете страни и след като то е било съгласувано и обсъдено с лидерите на Катар и Саудитска Арабия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!