ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Започват проверки на веригите бензиностанции, за които има съмнения за картелно споразумение

Започват детайлни проверки на веригите бензиностанции, за които има съмнение за картелно споразумение по цените на горивата.

Анализ на Комисията за защита на конкуренцията/КЗК/ посочи убедителни доказателства за огромни надценки в продажбите на дребно на няколко компании едновременно, в момент, когато цените на едро и от производител са били в пъти по-ниски.

Периодът, в който е установено най-голямото поскъпване на горивата, въпреки, че петролът е бележил рекордно ниски стойности на международните пазари - това е от средата на 2013 и през 2015 година.

В един момент най-големите печалби в сектора започват да се реализират от търговците, които са на края на веригата,  независимо, че цените на едро поевтиняват. Цените на дребно за един продължителен период от време са задържани на едни постоянни равнища
, посочи говорителят на комисията-регулатор Марио Гаврилов.

От КЗК не се ангажираха с конкретни срокове за приключването на проверката. В правомощията на антимонополния орган обаче е единствено налагането на санкция, която може да достигне до 10% от годишния оборот на компанията.

Смятаме до край да извървим този път, да успеем тези наши съмнения да ги превърнем в юридически факти, така щото да издържат и пред съда, допълни Марио Гаврилов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!