ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Русия не иска да допусне повторение на "либийския сценарий" в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Електронните медии в Русия следят внимателно информационният поток идващ от Сирия за влязлото в сила примирие. В Русия мненията на политиците и местните анализатори са умерено оптимистични за бъдещето на мирния процес. 
Председателят на комитета по външната политика в руската Дума Алексей Пушков изрази несъгласие с изказаната скептична позиция от президента на САЩ Барак Обама. Пушков написа в своя микроблог в Туитър, че още не настъпило примирието в Сирия, а САЩ са готови да го обявят за неуспешно и да обвинят за това Русия. Той изрази още удивлението си че Вашингтон е настроен скептично за мирния процес.
В Москва има надежда сред политическите кръгове, че примирието в Сирия все пак ще доведе до мир в близкоизточната държава. Пред предаването за външна политика „Събота 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР наблюдателят на процесите в Близкия изток  от Москва Елена Дорошенко приветства постигнатия мирен договор по отношение на Сирия. Според нея Русия прави всичко възможно да не допусне в Сирия да се повтори "либийския сценарий" на разпад на държавността:                                            
Смятам, че Русия прави всичко възможно и зависещо от нея, за да помогне да се съхрани държавността в Сирия, като единна държава, защото виждате за какъв широк спектър от етнически и религиозни общности и народи става дума. Затова, ако всеки от тези народи тръгне да откъсва част от територията на Сирия, ще доведе до истинска катастрофа.                     
Според заместник-председателя на Думата Иван Мелников Русия няма да бъде лишена от стратегическа инициатива, и че ако не е била намесата на Запада, е могла и по-рано да прекъсне източниците за снабдяване с оръжие и финанси воюващите в Сирия терористи.                                
Москва получи подкрепата и на въшните министри на страните от Арабската лига, които са на посещение в руската столица за третото заседанието от руско-арабския форум. Външният министър на ОАЕ Ал Нахаян каза, че постигнато споразумение е стъпка в правилната посока, която ще доведе до намиране на решение на сирийската криза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!