ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

"Правосъдие за всеки" с шествие за по-дълбока съдебна реформа

| обновено на 27.02.16 в 14:47
Снимка: БГНЕС

Дълбока реформа на прокуратурата и създаването на фигурата на независим заместник-главен прокурор за борба с корупцията поискаха участниците в "Шествието за правосъдие”. То беше организирано от инициативата "Правосъдие за всеки". Сред участниците в шествието, което тръгна от столичната Съдебна палата, беше и бившият правосъден министър Христо Иванов:

Има по принцип в живота две позиции: едната е да гледаме кое е възможно и кое е невъзможно, да не се отказваме, а другата - да опитаме да го направим. Хората са тук, мислите ли, че преди година, година и половина това беше възможно. Има много неща, които бяха невъзможни преди година и половина, които започнаха да се случват. Малко с определени жертви и трудности, напред, назад и т.н., но нещата се променят, пластовете се разместват, това е видно, обществени поръчки се отменят. Това, което е различно и очевидно, е промяната в общественото мнение, очевидно промяна в ключови обществени групи в самата съдебна власт, промяна в търпимостта на нашите европейски партньори. Дори и парламенът сега да подвие опашка и да не посмее отново да погледне този проблем, рано или късно тази реформа ще се случи.

Идеите на "Правосъдие за всеки", които са описани в седем точки, се намират и в парламента във вид на гражданска инициатива, по която след време депутатите трябва да се произнесат.

Активистите призовават и гражданите да ги подкрепят в настояването за дълбока съдебна реформа, чрез отварянето отново на Конституцията. В очакване на гражданите да дадат подкрепата си, тук звучи словото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от отбелязването на 135-годишнината от създаването на съда, станало известно със своята реплика - да кажем "не" на страха.

С аплодисменти беше посрешнат и следователят Бойко Атанасов, който в поредица от интервюта напоследък заяви, че в прокуратурата има шпицкоманда, която се занимава само с т.нар. ВИП дела. Шествието мина под знака на три думи: прокуратура, реформа и сега:

Главният прокурор заяви, че прокуратурата и МВР се движели след събитията. Трябва да видим какъв е системният проблем, така че те да влизат пред събитията и да упражняват съответната превенция, а не да се движат след тях и да се мъчат да отстранят последствията, които често са тежки и необратими – каза бившия депутат Владислав Величков.

Обяснението на следователя Бойко Атанасов, че неговото проговаряне е потънало в мълчанието на колегите му беше свързано с кадрите в съдебната система:

25 години се избират хора, без да се проверява моралът. Предполага се, че моралът е висок, щом знаят 3 текста от Закона.

Тези хора са тук, за да попитат в името на какво главният прокурор иска да запази своята неограничена власт, каза пред журналисти Христо Иванов и после призова гражданите да сложат край на гробищната омерта, визирайки думи на своя предшествник, сравнил съдебната реформа с местене на гробища:

България, благодарение на това гробище, в което може да се мълчи, в което се крият биографии, в което могат да се монтират дела на трупчета, се управлява не от институции, а от няколко души, които сутрин палят своите пури и с няколко есемеса взимат всички важни решения. Дали тяхното име е Пеевски, дали тяхното име е Доган, дали тяхното име е Борисов, това едетайл, но времето на тази игра свършва и вие сте залогът за това. Тази коалиция неформално е от хора, които искат да кажат: "Стга вече!“. Това е революция, това не е реформа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!