ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Отказаха да обвържат размера на майчинските с минималната заплата

Снимка: БГНЕС

Размерът на майчинските няма да бъде обвързан с нивата на минималната работна заплата. Това решиха депутатите, като за пореден път отхвърлиха промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от БСП. Корнелия Нинова от левицата обясни:

Може ли някой от вас да излезе и да каже някакви смислени аргументи защо сте против. Тези хора са си плащали осигуровките, докато са работили, и това са техните пари. От първи януари 2016-а увеличихте тези осигуровки на работещите хора, но не увеличихте обезщетението, когато те станат родители. Тоест взимате повече пари като осигуровки, а им замразихте обезщетението на същото равнище. Казвате на тези хора: "Вие не сте важни, децата не са важни за България".
Депутатът от АБВ Мариана Георгиева обясни, че подобна мярка би увеличила възможността на майките за работа.
Аз като майка искам да се увеличат социалните плащания, но тези пари трябва да бъдат насочени към откриване на повече детски заведения, а не да поощряваме по-дългото оставане на младите майки в къщи. Те остават много дълго време извън пазара на труда и това им пречи след това да се върнат и да се адаптират, да имат добра кариера и да имат добри доходи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!