ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Алексис Ципрас:

Гърция настоява за спазване на квотите от всички европейски страни и за хуманитарна помощ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас постави основните искания на Атина за решаване на бежанската криза пред председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

В рамките на две седмици Туск е на второ посещение в Атина, като след срещата му с гръцкия премиер беше даден ясен сигнал, че няма да се приложи сценарият за изключване на Гърция от Шенген.

Страната е част от еврозоната и ще остане там, заяви председателят на Европейския съвет в пълна подкрепа на исканията на Атина за спазване на европейското споразумение по разпределение на бежанците по принципа на квоти. Туск  призова също икономически имигранти да не идват в Европа:

Не вярвайте на трафикантите, не рискувайте живота и парите си, защото ще е напразно.

Гръцкият премиер настоява пред върховните органи на Европейския съюз (ЕС) за незабавно активизиране на механизма по приемане на бежанци съобразно населението на всяка европейска страна, както и за репатриране на мигрантите без право на бежански статут, а също и за финансова и хуманитарна помощ към страните, засегнати от бежанската криза.

Според Ципрас политиката на европейските страни, които едностранно затварят граници и отказват участие в решаване на кризата, е проблем за единността на ЕС:

В последните две седмици Европейският съюз показа безсилие да се справи с бежанската криза. Това показва, че Съюзът проявява слабост при решаване на общи европейски проблеми, засягащи бъдещето на всички европейски страни.

Алексис Ципрас подчерта, че Гърция ще приеме не постоянно, а само временно нито повече, нито по-малко от полагащата й се квота за бежанците.

В изявленията на Доналд Туск и на Алексис Ципрас не се коментира дали Атина ще наложи вето на европейските решения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!