ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Почетоха паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война и в Москва

В центъра на руската столица  пред паметника на героите от Плевен беше почетена паметта на войници, загинали по време на Руско-турската война от 1877-78 година. От 20 години насам в деня на Националния празник на България пред паметника се извършва молебен и се полагат цветя.

Отбелязването започна с панихида за падналите войници, като молебенът беше извършен  от викария на руския патриарх епископ Теофилакт.
Днес е ден на обединение и за напомняне, че само заедно, единодушно и с една вяра може да победим всеки враг, подчерта епископът, който добави, че почти нищо не се променя в геополитическия свят – все същите врагове, които не искат да приемат православния свят, все същите братя славяни, които гледат със същата надежда на Русия и на руския народ.

Посланикът на Република България в Русия Бойко Коцев отбеляза, че вековната летопис на дружбата на двата народа, взаимното обогатяване на нашите култури и преплитането на съдбите на българите и руснаците,  дават увереност за това, че и занапред тази традиция ще се развива“.

Ние, българите, винаги ще сме благодарни за тези десетки хиляди руски войници, чиито животи са били принесени в жертва на победата, подчерта посланикът, като отбеляза, че тази победа е донесла свободата на България, лелеяна от поколения българи.  В словото си Коцев  припомни и думите на известния руски дипломат граф Николай Игнатиев "ние връщаме своя дълг към родината на просветителите на Кирил и Методий".

Над 200 души се бяха събрали за честването пред паметника, сред които и немалко наши сънародници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!