ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Сливенската художествена галерия с изложба, представяща града в последните 100 години

Снимка: община Сливен

В къщата музей "Миркович" Сливенската художествена галерия представя изложбата "Сливен през погледа на художника", съставена от творби на старите сливенски художници.

Картините представят романтично-реалистичен поглед към градския и природния пейзаж с емблематични за Сливен и околностите му места. Изложбата е любопитна за всеки жител на Сливен, защото рисува града под Сините камъни в последните 100 години.

В експозицията са включени художници, на които животът и творчеството са свързани със Сливен като Тодор Димитриев, Стефан Петров, Калчо Коралски, Марко Дограмаджиев, Георги Хаджидимитров, Стефан Егаров, Евгени Курдов, Русчо Симеонов, Иван Кънев, Йордан Инков и други. 

13 автора, живели в различни времена, както и в различни политически и финансови епохи на града, поясни един от организаторите на изложбата.

Рисували са романтичната страна на Сливен – стара възрожденска архитектура, както и старите къщи, където на тяхно място в момента се намират театъра и хотели, както и характерни пейзажи от природата като Сливенските минерални бани.

Картините всички са маслена техника, като последно са показани преди години, но само някои, защото голяма част са били в депата - през годините галерията ги е откупувала. По този начин дори и ние за нас открихме нови автори, като Георги Стефанов, който е рисувал по времето на социализма изграждането на новите  монументални сгради, на блоковете, както и  разкопаните улици. И се вижда този преход от малкия град в съвременния сив град,
 допълниха от галерията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!