ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Патриарсите на България и Русия ще отслужат Света литургия в чест на Свети Серафим

Снимка: Николай Кръстев

Българският патриарх Неофит и Руският патриарх Кирил ще отслужат Света божествена литургия в Покровския манастир в Москва, след което ще отслужат и молебен за новия светец, когото и двете църкви обявиха – Св. Серафим архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец.

Патриарх Неофит ще подари на патриарх Кирил икона на светеца. Говорителят на руската патриарх – отец Александър Волков, коментира пред БНР значението на новия светия в духовните отношения между двете православни църкви:

Несъмнено прославянето на архиепископ Серафим за светия от двете църкви е много сериозен съвместен духовен импулс заради почитането му в продължение на толкова години наред в България и Русия. Ние знаем, че опашката пред гроба му в София никога не е прекъсвала и българите винаги са идвали да му се поклонят. Много е важно, че въздигането за светия става едновременно, защото това е знак за духовното единство на нашите църкви.

В рамките на визитата си Светейшият патриарх Неофит ще има официална среща с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и придружаващата го църковна делегация. Предвижда се посещение на централата на Международния обществен фонд "Единство на православните народи", подворието на Българската православна църква в Москва, Новойерусалимския Воскресенский манастир, Московския Кремъл и храмовете в него – "Успенский събор", където са мощите на св. Киприян митрополит Киевски и Московски, който е българин, "Архангелский събор" и "Благовещенский събор", както и новостроящия се храм, посветен на св. Киприян.

Главата на Българската православна църква патриарх Неофит и водената от него църковна делегация от митрополити, епископи и други духовници започна петдневното си посещение в Руската православна църква. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!