ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Днес награждават патриарх Неофит с престижна награда за православния свят

Снимка: Николай Кръстев


Премията на Фонд "Единство на православните народи" е една от най-престижните награди в източноправославния свят. Тя се присъжда на духовници, политици и общественици, които са допринесли за развитието на православния свят и единството в него.

Страната ни два пъти е получавала признанието на Фонда, когато тя е била присъждана на покойния патриарх Максим и президента от 2002-2012 Георги Първанов. Днес на Главата на Българската православна църква патриарх Неофит ще бъде връчена наградата на Фонда за единство на православните народи.

Заедно с него в най-големия руски православен храм "Христос Спасител" тази година награда получават президентът на Сърбия Томислав Николич и председателят на Думата на Руската федерация Сергей Наришкин.

Патриархът на Москва и цяла Русия патриарх Кирил открои мястото на представителя на Българската православна църква Неофит в православния свят с думите:

Вие и оглавяваната от вас Църква, без значение на нелеките исторически обстоятелства на общото ни битие, оставате верен на Светото православие и каноничното му единство. Вие внасяте особен принос във всеправославното единство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!