ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Борисов даде показания по делото срещу Станишев

| обновено на 09.03.16 в 18:14
Снимка: БГНЕС


Премиерът Бойко Борисов около 30 минути  дава показания по  делото срещу Сергей Станишев, близо шест години след като именно по негов сигнал започна разследването срещу предшественика му за седем секретни документа, изгубени в периода, когато Станишев беше министър-председател през 2005-2009. Настоящият премиер заяви, че му съчувства след като видял огромния секретен стокообмен в МС.

Разпитът му е по искане на защитата на бившия премиер, която в началото на процеса настоя да бъдат разпитани всички свидетели по случая.

Въпреки че, именно той активира разследването срещу предшественика си тогава, днес Борисов се опита да помогне на Станишев.

Обясних, че единственият правилен начин на реакция, беше този, защото донесоха документ, който видимо е на ДАНС. Видимо не се води в документите и ако го задържа при мен ставам съучастник. Прецених, че най-добре е публичност и истината, излязох и я казах и го изпратих на прокуратурата. Единственото, което казвам различно от тогава е, че обясних за огромния документо-оборот, който влиза в кабинета на министър-председателя, и че ако има недобросъвестни хора, винаги в това забързано ежедневие, могат да злоупотребят. То не променя това, което съм направил или, което считам, че тогава като документи не ги е имало.

Разследването срещу настоящия председател на ПЕС започна веднага, след като Борисов встъпи в първия си мандат като премиер.

Тогава след ревизия на състоянието на секретното деловодство на Министерския съвет беше остановена липсата на  секретни доклади. Прокуратурата образува разследване и малко по-късно Станишев стана обвиняем. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!