ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Владимир Путин и Томислав Николич разговаряха за запазването на военния неутралитет на Сърбия

Снимка: Николай Кръстев
Руският президент Владимир Путин се срещна със сръбския си колега Томислав Николич. Двамата са обсъдили военния неутралитет на западната ни съседка. Николич е предложил на Путин сръбски строителни фирми да влязат на мястото на оттеглящите се турски фирми след влошаване на отношенията между Русия и Турция и въведените ограничения за турския бизнес.

След разговорите в Кремъл сръбският президент Томислав Николич заяви пред  медиите, че Белград може да разчита на икономическата и политическата поддръжка на Москва. Според него военен неутралитет се постига само като се правят балансирани споразумения с двата военни блока – НАТО и Организацията на договора за колективна безопасност.

Държавните глави са разговаряли и за подписаното неотдавна споразумение между Белград и НАТО и за предоставянето на дипломатически статут на работещите в руско-сръбския хуманитарен център в Ниш. Споразумението за Центъра в Ниш, според президента Николич, е готово и изчаква провеждането на предсрочните парламентарните избори в Сърбия през април тази година. След сформирането на новото правителство в Белград то ще бъде подготвено за приемане от Москва.

Томислав Николич е благодарил на Владимир Путин за историческата подкрепа, която Москва винаги е оказвала на Белград. Сърбия, както и Босненската сръбска автономна област са благодарни на Русия, каза Николич, за това, че тя е попречила на приемането на Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Сребреница, в която се очаквало да ѝ бъде прехвърлена цялата вина за клането на 8000 босненски мъже и момчета мюсюлмани през лятото на 1995 година и за неприемането на Косово за член на ЮНЕСКО.

Николич заяви, че е представил възможността строителни фирми от Сърбия да заменят оттеглящите се турски фирми от строителния сектор в Русия. В отговор Владимир Путин е подчертал, че сръбската селскостопанска продукция ще има "специален статут" в страната му.

Владимир Путин поздрави сръбския президент Томислав Николич с получената от Международния фонд за единство на православните народи премия за съхранение и опазване на християнските ценности, определяйки я като "заслужена".

Очаква се в скоро време руският премиер Дмитрий Медведев да посети Сърбия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!