ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Омбудсманът се обяви за промени при наследствените и персоналните пенсии

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Националният омбудсман Мая Манолова ще препоръча промени в наредбата за отпускане на наследствени и персонални пенсии. Това стана ясно при посещението на обществения посредник в Габровска област.

Исканите от националния омбудсман изменения са по повод постъпили молби до институцията от граждани и конкретен казус от Габрово на баща, чието дете няма право на наследствена пенсия от майката, починала по време на следването. Манолова уточни, че промените са необходими, за да се гарантира на семейство в подобна ситуация минимална подкрепа от държавата:
Ще изпратя препоръка на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Ивайло Калфин да бъдат предприети мерки за промяна в условията на наредбата за отпускане на наследствени и персонални пенсии, поне в случаите, в които случаи починалият родител е бил студент и поради това е бил в невъзможност да има осигурителен стаж.

Омбудсманът обяви, че ще настоява и за промяна в размера на гарантирания минимален доход от 65 лева, който е обвързан с редица социални плащания и от 2009 година не е осъвременяван. 
При посещението си в Габровска област, Мая Манолова дари компютри, осигурени от спонсори на децата от защитеното училище в севлиевското село Шумата и на възпитаниците от интерната в дряновското село Керека.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!