ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Министерството на културата е уведомило преди 2 години Тотев за статута на тютюневия склад

| обновено на 12.03.16 в 10:47

Кметовете са длъжни да координират и организират политиката по опазването на културното наследство, а в общините трябва да се съхраняват документите за обявените и декларирани паметници на културата. 

Това уточняват от Министерството на културата във връзка с журналистическите запитвания за съборените тютюневи складове в Пловдив и в Харманли. 

Още в началото на 2014-а министерството е уведомило община Пловдив, че тютюневият склад на ул. "Одрин" № 8, където е предвидено да се изгражда хотел, притежава статут на културна ценност и се намира в защитена територия и всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство.

В сайта на Министерството на културата е публикувано писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев от 6 януари 2014 година относно проекта за хотел "Хилтън" на мястото на тютюневия склад "Ориент Табак".

Снимка

От общинската администрация съобщиха, че въпросният документ е получен при тях на 9 януари 2014 година и след тази дата общината не е одобрявала проектна документация и не е издавала строително разрешение за посочения обект.

В позицията на Община Пловдив се посочва още: 

Категорични сме, че до този момент в Община Пловдив няма получена заповед от Националния институт за недвижимо културно наследство, с което тютюневият склад на ул. "Одрин" 8 придобива статута на единична недвижима културна ценност. Полученото писмо няма характер на документ, определящ сградата на "Одрин" 8 за паметник на културата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!